Društvo

Borba za "Plavo srce Evrope": Unu hoće da unište na izvoru, ali i nizvodno (VIDEO)

Borba za "Plavo srce Evrope": Unu hoće da unište na izvoru, ali i nizvodno (VIDEO)
Foto: N.N. | Borba za "Plavo srce Evrope": Unu hoće da unište na izvoru, ali i nizvodno

NOVI GRAD, GRAČAC - I dok na izvoru Une u Donjoj Suvaji, kod Gračca, mještani, među kojima i žene, tijelima brane bagerima i investitoru da devastiraju ovu rijeku i izgrade mini-hidroelektranu, s druge strane na toj istoj Uni, ali u Dvoru, 48 domaćinstava dobija podsticaje od Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, koji nedaleko od njihovih kuća i ove rijeke planira skladištenje otpada.

Tako se Una pokušava devastirati na izvoru, ali i nizvodno, no borba za "plavo srce Evrope" se nastavlja pa su se i juče, na samo nekoliko stotina metara od njenog izvora, mještani Srba, aktivisti te drugi okupili kako bi spriječili bagere da nastave betonirati, kopati i uništavati. Iz Udruženja "Una Srb" su za "Nezavisne" potvrdili da je bager bio tu i juče, ali da nije radio. Prema nezvaničnim informacijama, postignut je dogovor s investitorom o obustavi radova do ponedjeljka, zbog čega okupljeni smatraju da je njihovo prisustvo imalo efekta.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Green team" Novi Grad, za "Nezavisne" ističe da je zanimljivo to što u istom danu, na izvoru Une u Donjoj Suvaji, žene tijelima blokiraju bager da ne vrši dalju devastaciju Une, a u Dvoru 48 domaćinstava uzima finansijske podsticaje od Fonda, čiji se posao svodi na to da istim tim domaćinstvima skladišti radioaktivni otpad nedaleko od njihovih kuća.

"Da li će taj novac kod nekih kupiti odobravanje dopremanja radioaktivnog otpada uz Unu ne znam i ne ulazim u to, ali apsurd je da se to dešava u isto vrijeme dok se ljudi tijelima suprotstavljaju bagerima, braneći tu istu rijeku. Apsurd nad apsurdima. Vjerujem da bi jučerašnji dan snimljen kamerom bio dobra epizoda za 'Top listu nadrealista'. Ekološka agresija na rijeku Unu je u punom jeku i zaista ne mogu da se ne zapitam šta smo skrivili pa nam se ovo dešava", istakao je Crnković.

Kako kaže, rijeka Una je kako ljepotom, tako i florističkim i faunističkim vrijednostima biser ovog dijela Evrope.

"Una je dio našeg identiteta, tradicije, kulture življenja. Unu pijemo svaki dan, a onda se nađe neko ko na nelegalan način želi da gradi mini-hidroelektranu uz izvor, dok nam druga, još opasnija grupa, radi o glavi dovođenjem radioaktivnog otpada uz Unu", poručio je Crnković.

Inače, Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu donio je odluku da dodijeli oko 75.000 evra podrške za sprovođenje 48 projekata porodičnih poljoprivrednih gospodarstava u opštini Dvor, gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Na javni poziv koji je bio otvoren od 11. juna do 10. jula stiglo je 58 prijava, te je objavljen i spisak poljoprivrednih gazdinstava, projekti koji su kandidovani, te dodijeljeni iznos. Najniži iznos dodijeljenih sredstava je 470 evra, a najviši 2.750 evra.

Osim toga, Fond je u proteklom periodu dodjeljivao donacije pčelarima i ribarima u lokalnoj zajednici gdje je planirana izgradnja skladišta radioaktivnog otpada.

Inače, danas će na izvoru Une u Donjoj Suvaji (Hrvatska) poznati muzičar Darko Rundek, zajedno s prijateljima, od 17 časova održati besplatan koncert u borbi za očuvanje rijetkog prirodnog resursa - rijeke Une.  Nakon koncerta biće prikazan film "Plavo srce" u Parku Nikole Tesle u Srbu.

Treba naglasiti da rijeka Una već poslije četiri kilometra svog toka teče kroz teritoriju BiH i ulazi u zaštićeni dio Nacionalnog parka Una.

Podsjećamo, u mjestu Donja Suvaja, opština Gračac u Hrvatskoj, privatna kompanija je tokom ovoga mjeseca započela gradnju male hidroelektrane na samom izvorištu rijeke Une. Ove radnje, kako ističu iz Centra za životnu sredinu, vode u degradaciju ovoga područja, koje je ujedno i zaštićeni hidrološki spomenik prirode još od 1968. godine, a danas je takođe i prepoznato kao Natura 2000 područje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije