Društvo

Bolest koja može da pogodi bilo koga zajedničkom borbom se može iskorijeniti

Bolest koja može da pogodi bilo koga zajedničkom borbom se može iskorijeniti
Foto: Crveni krst | Bolest koja može da pogodi bilo koga zajedničkom borbom se može iskorijeniti

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Iako je izlječiva, tuberkuloza se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta, te je najsmrtonosnija zarazna bolest, zbog čega je potrebno da se svi aktiviraju u borbi za njeno iskorjenjivanje.

Istaknuto je ovo povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze i zaraznih bolesti, koju od 14. do 21. septembra tradicionalno obilježava Crveni krst Republike Srpske posredstvom opštinskih i gradskih organizacija, a volonteri će posjećivati stanovništvo kako bi ih obavijestili o načinu i prevenciji ove zarazne bolesti.

Miljan Klačar, koordinator za zdravstvenu djelatnost Crvenog krsta RS, kazao je da ove godine Nedjelju borbe protiv tuberkuloze i zaraznih bolesti obilježavaju pod motom "Da, možemo zaustaviti tuberkulozu".

"Povodom ove sedmice Crveni krst je uradio promotivno-edukativni materijal, a to su prije svega plakati i građanske, poštanske i filatelističke markice koje se nalaze u prodaji na promotivnim štandovima, koji su organizovani u prometnijim ulicama i trgovima širom Republike Srpske. Na tim štandovima, u skladu sa mogućnostima naših opštinskih i gradskih organizacija, biće organizovani mali ljekarski pregledi. To su osnovni parametri, mjerenje pritiska, šećera u krvi, a ljekari će poslušati rad pluća i srca", rekao je Klačar za "Nezavisne".

Takođe, kako kaže, po mogućnostima će njihove gradske i opštinske organizacije obići odjeljenja za plućne bolesti i osobe oboljele od tuberkuloze koje se nalaze na kućnom liječenju, a organizovaće i posjete ruralnim područjima gdje će ljekari obaviti preglede itd.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode da je tuberkuloza zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze koji najčešće zahvata pluća, s tim da je oko jedne trećine ukupne svjetske populacije inficirano bacilom tuberkuloze.

"Samo mali procenat zaraženih se razboli od ove bolesti, a rizik za razbolijevanje je mnogo veći kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Tako osobe koje žive sa HIV-om imaju 26 do 31 put veću vjerovatnoću da razviju aktivnu tuberkulozu", naveli su iz Instituta te dodali da se tuberkuloza prenosi putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom.

Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su kašalj (rjeđe sa ispljuvkom ili krvlju), bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

"Od tuberkuloze najčešće obolijevaju osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smještajima sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, djeca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom. Rizik obolijevanja povećavaju zavisnost od alkohola i/ili droga, pušenje, šećerna bolest, maligne bolesti, hronična bubrežna bolest, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa ili postojanje infekcije HIV-om. Za liječenje se koristi kombinacija antibiotika, u periodu od šest mjeseci", navode iz Instituta.

Dodaju da, uprkos tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta, i danas je najsmrtonosnija zarazna bolest.

Ističu da obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze daje priliku da preispitamo šta možemo da uradimo u daljoj borbi protiv nje.

"Ovo je bolest koja može da pogodi bilo koju osobu i potrebno je da svi uzmu učešće u borbi za njeno iskorjenjivanje, uključujući oboljele od tuberkuloze, zajednicu u kojoj žive, civilno društvo, zdravstvene radnike, vlade, privatni sektor i međunarodne partnere", zaključuju iz Instituta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije