Društvo

Banjaluka: Urađena četvrta transplantacija bubrega

Banjaluka: Urađena četvrta transplantacija bubrega
Banjaluka: Urađena četvrta transplantacija bubrega

BANJALUKA - Četvrta transplantacija bubrega urađena je u petak u Kliničkom centru Banjaluka, a zajedno su je uradili transplantacioni timovi te ustanove i Vojnomedicinske akademije (VMA) Beograd.

Saradnja KC Banjaluka i VMA će biti nastavljena sve dok tim za transplantaciju KC Banjaluka ne bude sposoban da samostalno radi.

Prema riječima Zorana Aleksića, direktora za medicinske poslove KC Banjaluka, ovo je rezultat ravan rezultatima evropskih klinika.

"Transplantacija bubrega je vrlo komplikovana multidisciplinarna procedura, koju naš tim za transplantaciju radi već četvrti put, zajedno sa kolegama iz VMA", rekao je Aleksić.

Kako je kazao pukovnik Novak Milović, načelnik Klinike za urologiju VMA, stručnost i kolegijalnost ova dva tima za transplantaciju su se u dosadašnje četiri transplantacije potpuno iskazali.

"Potrebno je da država pomogne ovaj tim u Banjaluci, jer su stručni", rekao je Milović.

Milorad Grujičić, šef Odjeljenja za nefrologiju KC Banjaluka, kazao je da je kompletna obrada primaoca i davaoca završena na Nefrološkom odjelu.

"U ovom slučaju davalac je otac koji ima 47 godina, a primalac ima 22 godine i on je pacijent na hemodijalizi od avgusta prošle godine", rekao je Grujičić i istakao da se nadaju uspješnom ishodu.

Kako je rekao Milan Žigić, načelnik Klinike za urologiju KC Banjaluka, ovom transplantacijom saradnja s kolegama s VMA je još više učvršćena, te da se nadaju da će u narednom, periodu pored transplantacija sa živog davaoca, početi i sa kadaveričnim transplantacijama.

"Za to je potrebna dodatna edukacija i podrška, kako bi od pacijenata kod kojih je dijagnostikovana moždana smrt mogli biti donirani organi i zato je potreban razvoj donorske mreže u RS i BiH", rekao je Žigić.

Major Aleksandar Tomić, vaskularni hirurg s VMA, naveo je da je urađena izuzetno velika operacija i dodao da je veoma zadovoljan znanjem i vještinama hirurga, te kompletnog tima iz KC Banjaluka.

"Vaskularna hirurgija je jedna od najsloženijih grana hirurgije, koja zahtijeva veliku preciznost i apelujem na sve strukture vlasti da pomognu u edukaciji stručnjaka i stanovništva", rekao je Zoran Roljić, načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Banjaluka.

Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju KC Banjaluka, istakao je da su već ovladali anesteziološkim tehnikama i da su spremni za sve izazove transplantacije.

Agonija Hirurgije produžena

Zoran Aleksić, direktor za medicinske poslove KC Banjaluka, komentarišući odluku Vlade RS da sa dnevnog reda parlamenta RS povuče Odluku o zaduženju RS za rekonstrukciju Kliničkog centra Banjaluka, rekao je da su iznenađeni i šokirani takvim potezom.

"Ne možemo da vjerujemo da se i dalje produžava agonija Hirurgije, a svi znate u kakvim nehumanim uslovima Hirurgija funkcioniše i svi zaposleni ulažu silne napore da postignu rezultate ravne evropskim", rekao je Aleksić i dodao da su mnogo puta pokazivali u kakvim nehumanim uslovima rade i liječe ljude, te naveo da je u zgradi Hirurgije sve dotrajalo i da je potrebno preseljenje u centralni blok Kliničkog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije