Društvo

BH novinari: Novinarki Nataši Miljanović Zubac odrediti posebne mjere zaštite

BH novinari: Novinarki Nataši Miljanović Zubac odrediti posebne mjere zaštite
Foto: Vesna Duka | BH novinari: Novinarki Nataši Miljanović Zubac odrediti posebne mjere zaštite

TREBINJE – Najnovije i vrlo ozbiljne prijetnje trebinjskoj novinarki Nataši Miljanović Zubac, na čijoj je vikendici krajem prošle sedmice ispisana poruka "Umri NMZ" upalile su alarme koje pod hitno treba da ugase Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i nadležno tužilaštvo tako što će pronaći i uhapsiti počinioce.

Zahtjev je ovo Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima (FMHL), koji traže od nadležnih da Miljanović Zubac odrede posebne mjere zaštite.

"Iako su u ovom posljednjem slučaju, trebinjska policija i postupajući tužilac već preduzeli  istragu i utvrdili počinjenje krivičnog djela 'ugrožavanje bezbjednosti', Upravni odbor BH novinara smatra da nije dovoljno samo kvalifikovati djelo, već se mora uzeti u obzir kontinuitet prijetnji novinarki Miljanović Zubac i njihovo ponavljanje u periodu dužem od dvije godine”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

Oni dalje podsjećaju da je samo u prethodne dvije godine, počinjeno najmanje sedam krivičnih djela u vezi sa ugrožavanjem bezbjednošti Nataše Miljanović Zubac, a među kojima je i paljenje njenog privatnog automobila.

Naglašavaju da nijedan od tih sedam slučajeva, nije okončan ni podizanjem optužnice, a kamoli kažnjavanjem počinilaca.

"Beskonačno duge i neefikasne istrage svih ovih incidenata ostavljaju sumnju u ozbiljne namjere policije i nadležnog tužilaštva da efikasno zaštite život novinarke, a počinioce kazne", poručili su BH novinari.

Na sve to, ističu, nekažnjivost u svim navedenim slučajevima daje prostor za njihovo ponavljanje, zbog čega, naglašavaju, direktnu odgovornost ne snose samo počinioci već i trebinjska policija i tužilaštvo.

"Policija i tužilaštvo dvije godine ne mogu ili ne žele okončati istragu i stvoriti zakonske pretpostvke za kažnjavanje počinilaca, a novinarki omogućiti siguran i dostojanstven rad. BH novinari i FMHL još jednom odlučno zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog  javnog tužilaštva Trebinje  donošenje  odluke o posebnim mjerama zaštite Nataše Miljnović Zubac, do donošenja tužilačkih odluka u istrazi paljenje privatnog automobila i svih drugih sigurnosnih prijetnji kojima je bila izložena ova novinarka” piše u saopštenju.

Kazali su i da su o posljednjem slučaju prijetnji prema Miljanović Zubac, obavijestili međunarodne organizacije za zaštitu prava i sigurnosti novinara, uključujući i Savjet Evrope, OSCE, Evropsku federaciju novinara – EFJ i Međunarodnu federaciju novinara – IFJ.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije