Društvo

Apel učenicima u Srpskoj da prime vakcinu protiv HPV-a

Apel učenicima u Srpskoj da prime vakcinu protiv HPV-a
Foto: Vesna Duka | Apel učenicima u Srpskoj da prime vakcinu protiv HPV-a

TREBINJE - Suočeni sa velikim procentom zaražavanja Humanim papiloma virusom (HPV) koji izaziva kancer na reproduktivnim organima, prvenstveno kod žena, ali i muškaraca, kao i još nekih drugih organa, u Republici Srpskoj će otpočeti vakcinacija protiv ovog virusa već krajem marta u svim lokalnim zajednicama.

Prioritet u vakcinisanju, kako je rečeno na prezentaciji značaja vakcinacije organizovanoj u Trebinju za zdravstvene i prosvjetne radnike istočne Hercegovine, trebala bi imati  mlađa populacija od 11 do 14 godina, kada je vakcina i najefikasnija, ali će se preko Instituta za javno zdravstvo RS vakcinisati i ostala populacija.

Budući da ovaj virus infekcijom izaziva prvenstveno karcinom grlića materice, ali i vagine, anusa, penisa, pa često i karcinom ždrijela, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS u Trebinju, apelovali na zdravstvene i prosvjetne radnike da učenicima i pacijentima prenose značaj vakcinacije.

“Ono što želim da kažem je da je Vlada RS još 2012. godine usvojila prvi program unapređenja seksualno-reproduktivnog zdravlja i mi od tada intenzivnije priovodimo određene aktivnosti sa ciljem edukacije, ali i preduzimanja mjera u borbi protiv ove vrlo opasne bolesti”, istakao je Milan Latinović, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu RS, napominjući da je već nabavljena devetovalentna vakcina koja će biti besplatna za djecu pomenutog uzrasta.

Julija Kralj, iz Instituta za javno zdravstvo RS, Regionalni centar Trebinje, kaže da je ove godine vakcinacija protiv HPV uvrštena u kalendar vakcinacije u Republici Srpskoj, a proces nabavke vakcine za trogodišnji period je pri kraju, pa se samo čeka isporuka vakcina po lokalnim zajednicama.

“Iako je vakcinacija najefikasnija od 11 do 14 godina, to ne znači da starije osobe ne treba da se vakcinišu, tim prije što je ovo jako efikasna, ali i jako bezbjedna vakcina koja ima samo opšte kontraindikacije, poput trenutno povišene temperature i eventualna teža alergijska reakcija na prethodno primljenu dozu, iako svi podaci još od 2006. godine, od kada je u upotrebi, pokazuju da je ovo vrlo bezbjedna vakcina”, kazala je Krulj.

Ona dodaje da će na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, gdje će se provoditi vakcinacija djece od 11 do 14 godina, dogovoriti o organizacionom aktivnostima da bi se krenulo u proces vakcinacije.

Stariji od 14 godina će se, na preporuku svoga porodičnog ljekara, ginekologa ili pedijatra, moći da prime vakcinu u Institutu i u svim regionalnim centrima Instituta.  

Podatak da preko 80% građana ima ovu infekciju, da godišnje prosječno oko 50 žena u Srpskoj umre od karcinoma grlića materice, a da se 200 žena godišnje zarazi ovim virusom, itekako ide u prilog ovoj vakcinaciji koja se preporučuje i dječacima.

Navodeći da se u posljednje vrijeme javlja i određeni otpor roditelja protiv vakcinisanja djece, na prezentaciji je navedeno mnogo primjera koji idu u korist vakcinacije, među kojim je i činjenice da samo 30% djece doživi tešku upalu pluća jer su oboljeli od morbila, za koje su roditelji imali i zakonsku obavezu da dovedu djecu na vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije