BiH

Zvorničani optuženi zbog izborne prevare: Namještali rezultate izbora?

Zvorničani optuženi zbog izborne prevare: Namještali rezultate izbora?
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Zvorničani optuženi zbog izborne prevare: Namještali rezultate izbora?

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Fadila Omerovića (54), Almedina Grahića (41) i Adila Đulića (44) iz Zvornika koja ih tereti da su počinili krivično djelo izborna prevara.

Optužnica je podignuta jer su Grahić u svojstvu predsjednika biračkog odbora, a Đulić i Omerović u svojstvu članova ovog odbora na opštim izborima 2. oktobra 2022. godine na biračkom mjestu u Klisi u opštini Zvornik, po prethodnom dogovoru, krivotvorili rezultate izbora kako bi prikazali bolji izborni rezultat dodavanjem potpisa i glasova nekome od kandidata za pozicije za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom parlamenta BiH, predsjednika i potpredsjednka Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su se, kako se navodi u optužnici, u rubrici "potpis birača" potpisivali umjesto drugih birača i na taj način dodali veći broj potpisa birača koji stvarno nisu glasali na izborima.

Oni su zatim i na obrascima za zbirne rezultate za ove pozicije upisali veći broj birača, znajući da oni nisu glasali.

Na taj način su krivotvorili izborni rezultat nekome od kandidata za Narodnu skupštinu Republke Srpske, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednka Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, navodi se u saopštenju.

Dodavanjem glasova i potpisa i neistinitim upisivanjem rezultata u izborne isprave falsifikovali su rezultate izbora čime su počinili krivično djelo izborna prevara, piše u optužnici koja je podignuta u petak, 23. Avgusta, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije