BiH

Značajan korak za zdravstvo: BiH pristupila programu "EU4Health"

Značajan korak za zdravstvo: BiH pristupila programu "EU4Health"
Foto: Fena | Značajan korak za zdravstvo: BiH pristupila programu "EU4Health"

BRISEL - Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu "EU4Health" potpisan je danas u Briselu, što je značajan iskorak u zdravstvenoj politici i unapređenju zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Sporazum su potpisale ministarka civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak i evropska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirjakides.

Potpisivanjem ovog sporazuma Bosni i Hercegovini omogućen je pristup finansijskim sredstvima od 5,3 milijarde evra, koje je Evropska unija odobrila članicama Programa za period od 2021. do 2027. godine.

Riječ je o dosad najvećem iznosu finansijskih sredstava u odnosu na sve prethodne cikluse zdravstvenih programa Evropske unije.

Bošnjakova je izrazila zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma, ističući da će pridruživanje "EU4Health" programu donijeti mnoge benefite zdravstvu Bosne i Hercegovine.

"Ovo je velika prilika za nas da moderniziramo i unaprijedimo naš zdravstveni sustav i približimo se europskim standardima. Pristup europskim fondovima i resursima omogućit će nam da brže odgovorimo na zdravstvene izazove, poboljšamo kvalitetu zdravstvenih usluga i osiguramo bolje zdravstvene uvjete za sve u Bosni i Hercegovini", izjavila je Bošnjak.

Ona je takođe naglasila kako pridruživanje programu nije samo finansiranje. Radi se o jačanju saradnje i razmjeni najboljih praksi sa drugim državama članicama EU, te je vrlo važno da se uključi što veći broj zdravstvenih institucija, kako bi postigle što veći uspjeh u korištenju mogućnosti koje nudi program.

Evropska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirjakides izrazila je zadovoljstvo jer je Bosna i Hercegovina pristupila ovom programu.

"'EU4health' je velika šansa za zdravstvo u svakoj od zemalja članica Programa", naglasila je Kirjakidesova, prenosi Fena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije