BiH

Žene ne mogu u "bh. Alkatraz"

Žene ne mogu u "bh. Alkatraz"
Foto: Arhiva | Žene ne mogu u "bh. Alkatraz"

ISTOČNO SARAJEVO - Kamen temeljac za izgradnju zatvora postavljen je davne 2006. godine, a otvoren je tek 2020. Međutim, u njega još nije smještena nijedna žena.

Nije, jer nema uslova za to, iako je riječ o projektu koji je koštao više desetina miliona maraka.

Riječ je o Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, smještenom u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, poznatom i kao "bh. Alkatraz", u koji su uložene ogromne svote novca, ali to, očigledno, nije bilo dovoljno, tako da se tek sada radi na rješavanju ovog problema.

Da se još čeka završetak adaptacije, ukazao je i Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji se raspitivao koliko žena je izdržavalo zatvorsku kaznu u ovom zavodu od osnivanja do sada.

"Od otvaranja državnog zatvora prije više od četiri godine do danas niti jedna osuđena žena nije izdržavala kaznu u ovom zatvoru. Zašto? Ne postoje uslovi. Tek sada se radi adaptacija kako bi postojao i ženski dio zatvora. Kamen temeljac postavljen je 2006. godine, izgradnja je počela 2007. godine, pa je nastavljena 2014, a evo u 2024. se još uvijek čeka završetak adaptacije, pa da u upotrebi bude i ženski dio zatvora", naveo je Magazinović.

On je nadležnim institucijama poslao nekoliko pitanja u vezi sa ovim problemom. Stigao mu je nedavno odgovor koji je utvrdio Savjet ministara BiH.

U odgovoru se navodi da Zavod trenutno adaptira postojeći prostor na paviljonu A i radi njegovu prenamjenu za potrebe obezbjeđenja zatvorskih ćelija i prostora za pritvorenike i zatvorenike ženskog pola.

"Neophodno je izvršiti adaptaciju i prenamjenu dijela postojećih prostorija, što uključuje građevinske radove, izmjenu elektroinstalacija i vodoinstalacija, kao i potrebne radove u dvorištu pomenutog bloka, odnosno pregrađivanje dvorišta za šetnju sa ostalim potrebnim radovima, a kako bi se stvorili zakonom propisani uslovi za boravak pritvorenih i zatvorenih lica ženske populacije", navodi se u odgovoru.

Kada se podvuče crta, od osnivana Zavoda do danas još nijedna žena nije izdržavala zatvorsku kaznu u "bh. Alkatrazu". Njih nekoliko "čeka" na to.

"Niti jedna žena trenutno ne izdržava kaznu zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Prema podacima iz akta Ministarstva pravde BiH od 15. jula 2024. godine, ovo ministarstvo po ugovorima sa entitetskim kazneno-popravnim zavodima trenutno plaća troškove smještaja zatvorenicama ženskog pola koje je presudio Sud BiH, od čega je u KPZ Istočno Sarajevo smještena jedna zatvorenica, a u KPZ Tuzla četiri zatvorenice i jedna pritvorenica", navodi se u odgovoru.

Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je da su blizu toga da se stvore uslovi da i žene mogu biti smještene u ovaj zavod.

"Nadamo se da će to biti brzo, za nekoliko mjeseci", rekao je Perković u izjavi za "Nezavisne novine".

Zatvor u naselju Vojkovići, u opštini Istočna Ilidža, prema odranije dostupnim informacijama, prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije