BiH

Željeznički saobraćaj nakon poplava biće obnovljen za dva do tri mjeseca

Željeznički saobraćaj nakon poplava biće obnovljen za dva do tri mjeseca
Foto: Fena/Arhiva | Željeznički saobraćaj nakon poplava biće obnovljen za dva do tri mjeseca

SARAJEVO - Za saniranje željezničke pruge na području Jablanice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u BiH, koja je oštećena u nedavnim poplavama, biće potrebno dva do tri mjeseca, rečeno je danas Hini iz Željeznica Federacije BiH.

Iz Željeznica je rečeno da su najveća oštećenja nastala na dionici željezničke pruge između naselja Donja Jablanica i Grabovica, gdje je u poplavama i odronima stenja i stradao najveći broj ljudi.        

"Naše procjene su da će biti potrebno minimalno dva do tri mjeseca za uspostavljanje željezničkog saobraćaja na dionici pruge Donja Jablanica-Grabovica", naveli su iz Željeznice, napominjući da su na nekoliko mjesta pruge doslovno pretvorene u viseći most zbog toga što su bujice potpuno odnijele nasipe, a velike količine kamenja su oštetile prugu i željezničku infrastrukturu.      

 Iz Javnog preduzeća Željeznica Federacije BiH rekli su da procijenjena šteta iznosi oko 2,5 miliona evra, a da će sredstva za obnovu obezbijediti entitetska Vlada Federacije BiH.         

Najveću štetu od obustavljanja željezničkog saobraćaja ima Željeznica Federacije BiH, ali i Luka Ploče, kao i veliki broj kompanija u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.         

Procjenjuje se da u Luci Ploče stoji oko 400.000 tona razne robe za potrebe kompanija iz BiH.       

Roba koja se do sada prevozila željeznicom uključuje ugalj, koks, naftu, proizvode od čelika, šećer, kao i ostale vrste robe u kontejnerskom transportu, rekli su iz Željeznica Federacije BiH, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije