BiH

Zatler: Ova sedmica važna za evropski put BiH

Zatler: Ova sedmica važna za evropski put BiH
Foto: Fena | Zatler: Ova sedmica važna za evropski put BiH

MOSTAR - Ova sedmica je izuzetno važna za BiH kada je u pitanju evropski put, rekao je Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, koji se nalazi u posjeti Mostaru i Širokom Brijegu u okviru političkog dijaloga s lokalnim vlastima.

Zatler je podsjetio da se održava samit EU zemalja i zapadnog Balkana, na kojem će biti riječi o evropskim integracijama.

"Potkraj sedmice, takođe, predstoji izuzetno važan sastanak liderstva EU na kojem će se razgovarati o dodatnim sredstvima finansijsko-materijalne podrške i za BiH. Novi program se zove Plan za rast i razvoj u ukupnom iznosu od šest milijardi evra", rekao je Zatler.

Međutim, kako je dodao, s obzirom na institucionalni okvir, EU vrlo malo toga može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija.

"Danas je upravo o tome bilo govora, o nadležnostima kantona i koliko kantoni mogu doprinijeti u toj ukupnoj slici. Razgovarali smo o privredi, o potencijalima, o tome koliko Bogom danih resursa ova regija posjeduje, koji je postavljaju u poziciju da može biti superkanton, posebno kada je riječ o zelenoj energiji. Znam da ovdje ima jedna vjetroelektrana, međutim potencijala je više koji se mogu iskoristiti i za vjetroelektrane i solarne elektrane, ali i turizam", naglasio je Zatler.

Dodao je i da je EU najveći investitor u BiH i njen najveći trgovinski partner.

"Upravo je u toku isplata sredstava iz fondova EU za ugrožena domaćinstva. Dio tih sredstava namijenjen je i za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i domaćinstvima. Gradi se i koridor 5c, koji takođe ima veliki značaj i u ovom kantonu. Dakle, sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B", naveo je on.

Pojasnio je da EU nije samo tržište, već i unija vrijednosti, te da je važno da BiH ispuni sve obaveze koje dolaze s tim, što se, kako je rekao, odnosi na poštovanje ljudska prava i slobode, kao i da se omogući sloboda udruživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije