BiH

Zapadni Balkan mora da riješi problem migranata

Zapadni Balkan mora da riješi problem migranata
Foto: Anadolija/Arhiva | Zapadni Balkan mora da riješi problem migranata

BRISEL, VARŠAVA, BANJALUKA - Ministri unutrašnjih poslova EU zatražili su tokom sastanka Berlinskog procesa prošle sedmice u Berlinu da zemlje zapadnog Balkana preuzmu veću odgovornost za migrante koji se nalaze na njihovoj teritoriji, umjesto što ih propuštaju da uđu u EU preko balkanske rute.

Naime, kako je "Nezavisnim" rečeno, ova poruka posebno je upućena tokom sastanka koji su ministri unutrašnjih poslova EU održali sa svojim zapadnobalkanskim kolegama na marginama Berlinskog samita, i izrazili su zabrinutost što pojedine zemlje u regionu ne izvršavaju svoje obaveze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i umjesto toga puštaju, a ponekad čak i aktivno pomažu migrantima da se prebace u zemlje EU. 

Rečeno nam je da će EU dodatno ohrabriti zemlje regiona da se ozbiljnije posvete ovom humanitarnom problemu, a da će istovremeno pružiti svu tehničku i finansijsku pomoć. 

Iako nam to nije eksplicitno rečeno, stiče se utisak da bi EU mogla u pitanje dovesti i bezvizni režim s onim zemljama zapadnog Balkana koje ne budu poštovale međunarodne standarde o zbrinjavanju izbjeglica i migranata. 

Mnoge zemlje EU, naime, suočavaju se s pojačanim prilivom migranata iz Azije i Afrike, a ističu da je problem posebno izražen sada kada je EU primila mnogo izbjeglica iz Ukrajine, što je dodatno smanjilo raspoložive kapacitete, a postoji strah da će tokom zime zbog ruskog uništavanja energetske infrastrukture u Ukrajini doći do novog milionskog talasa Ukrajinaca prema Evropi, koji neće moći da se griju niti koriste električnu energiju. 

Osim toga, kako se navodi, jedan od osnovnih razloga priliva migranata iz Azije u Evropu su sve veće cijene hrane i energenata, što dodatne milione ljudi tjera u očaj i siromaštvo, a što je takođe direktna posljedica rata u Ukrajini i teškoća oko propuštanja ukrajinskog žita na svjetska tržišta hrane. 

"Tiroler Zeitung", austrijske dnevne novine, jedne su od onih koje su pisale o namjerama EU da ohrabri zapadni Balkan da se ozbiljnije pozabavi pitanjem migranata. Oni su u tekstu napisanom uoči Berlinskog samita istakli da "Njemačka sve više podržava stav Austrije po pitanju migracija, politike viza i nadgledanja granica" te ističu da raste pritisak na Nensi Fezer, njemačku ministarku unutrašnjih poslova, zbog njene azilske politike.

Između redova može se zaključiti da je Njemačka približila stavove Austriji kada je u pitanju već odranije prisutan austrijski zahtjev da se EU ozbiljnije posveti problemima na balkanskoj ruti. Fezerova je, kako je naglašeno, uoči Berlinskog kongresa takođe zatražila suzbijanje prolaza migranata putem balkanske rute. 

U Ministarstvu bezbjednosti BiH je "Nezavisnim" rečeno da BiH razgovara s Frontexom o menadžmentu granica. 

Oni podsjećaju da je Republika Srpska nedavno odbila da potpiše sporazum s Frontexom, ali da je sada ideja da Frontex potpiše potpuno nove sporazume sa svim zemljama u regionu te da se očekuje da će i BiH pokazati kooperativnost. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije