BiH

Vojska (ne)će prevoziti izborne listiće

Vojska (ne)će prevoziti izborne listiće
Foto: Ustupljena fotografija | Vojska (ne)će prevoziti izborne listiće

SARAJEVO - Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, rekao je da neće podržati zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) upućen Ministarstvu odbrane da svojim vozilima vrši distribuciju izbornog materijala za predstojeće lokalne izbore.

Ovaj zahtjev CIK je Ministarstvu odbrane BiH uputio nakon što je propao postupak javne nabavke u vezi s uslugama transporta izbornog materijala, a ako na kraju ipak dođe do toga da vojska distribuira izborni materijal, to će biti prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine.

"Ne podržavam ideju da Ministarstvo odbrane i Oružane snage budu uključeni u izborni proces, odnosno da prevoze našim vozilima izborni materijal", rekao je Goganović upitan da prokomentariše zahtjev CIK-a upućen Ministarstvu odbrane u kojem traže pomoć u sprovođenju izbora, odnosno da Oružane snage svojim vozilima distribuišu izborni materijal.

Istakao je da nije korektno od CIK-a da zbog svoje neorganizovanosti i nesprovođenja tenderske procedure, iako su im za te svrhe obezbijeđena sredstva, u izborni proces uvlači Oružane snage.

"Svjedoci smo da se kroz svaki izborni ciklus provlači priča o neregularnosti izbora. Neprihvatljivo mi je da sada CIK želi u istu priču da uvuče Oružane snage i na taj način eventualno uruše njihov integritet i ugled", rekao je Goganović.

Za razliku od Goganovića, koji kaže da neće podržati zahtjev CIK-a, u kratkoj izjavi za federalne medije Zukan Helez, ministar odbrane BiH, na pitanje kako će reagovati na odluke CIK-a je odgovorio: "Odobrićemo, vjerovatno".

Ipak, pitanje je da li ta odluka zavisi od Heleza i uopšte od Ministarstva odbrane, ili će konačnu riječ po tom pitanju ipak morati dati Predsjedništvo BiH.

Inače, Centralna izborna komisija BiH prošle sedmice donijela je Odluku o poništenju postupka javne nabavke, a u vezi s uslugama transporta izbornog materijala.

Prvobitno, CIK je ovu javnu nabavku putem otvorenog postupka raspisao 2. jula ove godine, a nakon žalbi i odluke Kancelarije za razmatranje žalbi ju je poništio, i to iz razloga jer pristigle ponude nisu prihvatljive. U postupku nabavke dostavljene su ponude 'Top TLS' Sarajevo, OGL d.o.o., takođe iz Sarajeva, i "Global Logistic d.o.o" Banjaluka. Na kraju, ponude "Top TLS" i OGL iz Sarajeva označene su kao neprihvatljive jer nisu u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Vrijednost tendera bila je oko 200.000 KM, a glasački listići trebalo je da budu transportovani u 142 izborne jedinice u BiH.

Zanimljivo je da u distribuciji izbornog materijala po Izbornom zakonu BiH učestvuje i policija, i u slučaju da na kraju Oružane snage budu distribuirale taj materijal, po zakonu, njih bi trebalo da nadzire i obezbjeđuje policija.

O problemu transporta izbornog materijala bilo je govora i na sjednici CIK-a, gdje je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, rekla da se razgovori sa Ministarstvom odbrane razvijaju jako dobro.

"Oni posjeduju dovoljan broj vozila koji bi mogli pomoći u dostavi preostalog materijala krajem septembra, ali i prikupljanju materijala nakon izbora. Ti planovi su u toku, oni se jako dobro razvijaju, ali konačnu odluku nismo dobili", rekla je Hadžiabdićeva.

U CIK-u smo juče pokušali saznati da li će u narednim danima eventualno raspisivati novi javni poziv u vezi s transportom izbornog materijala, ali nisu odgovorili na naša pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije