BiH

Vlast vjeruje provjerenim, opozicija mladim kadrovima

Vlast vjeruje provjerenim, opozicija mladim kadrovima
Foto: Dražan Pozderović | Vlast vjeruje provjerenim, opozicija mladim kadrovima

GRADIŠKA, SRBAC - Iako Izbornoj jedinici 2, geografski gledano, pripadaju svega četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj, sigurno će biti interesantno kada je u pitanju borba za poziciju (grado)načelnika, jer govorimo o tri grada i samo jednoj opštini: Gradiška, Prnjavor, Laktaši i Srbac.

U ove četiri lokalne sredine, trenutno suvereno vladaju kandidati SNSD-a: Zoran Adžić (Gradiška), Darko Tomaš (Prnjavor), Miroslav Bojić (Laktaši) i Mlađan Dragosavljević (Srbac).

Svi oni su se ponovo kandidovali za (grado)načelnike i neće tako lako prepustiti udobnu funkcionersku fotelju.

Od pobrojanih, gotovo je izvjesna pobjeda jedino Miroslava Bojića u Laktašima, jer, kako smo uspjeli da saznamo, opozicija nije našla kandidata koji mu se može suprotstaviti. To je za "Nezavisne novine" potvrdio i sam Bojić.

"Mislim da neću imati protivkandidata", rekao je aktuelni gradonačelnik Laktaša.

Uvjerenje u pobjedu sigurno da gaji i Zoran Adžić, prvi čovjek Gradiške, koji će 6. oktobra tražiti svoj treći mandat.

Ipak, kako su nam kazali dobro upućeni u politička dešavanja u gradu na Savi, Adžićeva kandidatura nije bila podržana jednoglasno, a već se odavno govori o velikim problemima u Gradskom odboru SNSD-a, odnosno dijelu članstva koji je bio otvoreno protiv Adžića.

Da stvari nisu idealne, svjedoči i to što će jedan od Adžićevih protivkandidata za gradonačelnika biti Željko Sladojević, koji je nedavno napustio SNSD, a bio je i sekretar ove stranke u Gradišci.

On će sa sobom, uvjereni su naši izvori, povući dio glasova SNSD-a, a radi se, ističu, o ljudima koji su nezadovoljni Adžićevim radom.

Pored ove dvojice, i opozicija će imati svog kandidata, a riječ je o Radislavu Dončiću, narodnom poslaniku iz Narodnog fronta. Ipak, Dončiću se u ovom političkom trouglu daju najmanje šanse za pobjedu.

"Najviše šanse za pobjedu ima Zoran Adžić. Sigurno će gospodin Sladojević imati podršku od strane nezadovoljnih članova SNSD-a, ali mislim da će uspjeti da odvuče i dio glasova gospodinu Dončiću, pogotovo ako se zna da ni on nema podršku kompletne opozicije", ispričao je "Nezavisnim" dobro upućen izvor.

U Prnjavoru će, bar na papiru, biti dva jaka kandidata.

Ipak, Darko Tomaš, aktuelni gradonačelnik "Male Evrope", svakako je favorit protiv Milana Petrovića, jednog od mlađih narodnih poslanika iz SDS-a, a koga će na izborima podržati opozicione stranke.

Nadaju se da bi ovoga puta mogli da budu ozbiljniji takmac vladajućoj koaliciji, jer su na prethodnim izborima poraženi sa gotovo 3.000 glasova razlike. I tada su, baš kao i na ovim izborima, u Prnjavoru bila samo dva kandidata za gradonačelnika.

Isto toliko kandidata, po svemu sudeći, biće i u jedinoj opštini koja teritorijalno pripada Izbornoj jedinici 2 - Srpcu.

Mlađan Dragosavljević, načelnik ove lokalne zajednice, koji dolazi iz SNSD-a, nastojaće da zadrži mandat do 2028. godine.

Za razliku od izbora 2020, kada je imao dva protivkandidata i kada je pobijedio ubjedljivo, sada će imati samo jednog, a to je Želimir Urić, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srpcu, koji će biti jedan od najmlađih kandidata za načelnika u Republici Srpskoj.

Njegovu kandidaturu podržala je kompletna opozicija, odnosno PDP, Narodni front i pokret Za pravdu i red, što će svakako biti značajna činjenica.

Ali, treba dodati i da će i Dragosavljević i Urić praktično do izbora osluškivati dešavanja unutar vladajuće koalicije, koja u Srpcu, kako nam je potvđeno, nije baš na stabilnim nogama. Pominje se da veliko nezadovoljstvo vlada u Ujedinjenoj Srpskoj, ali i DNS-u, koji je, podsjećanja radi, na izborima 2020. godine imao svog kandidata za načelnika Srpca Sašu Ilića i koji je tada imao više glasova nego kandidat opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije