BiH

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće: Sistem nije zakazao

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće: Sistem nije zakazao
Foto: Fena | Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće zbog razornih poplava

SARAJEVO - Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije.

Mijatović je kazao da na podračunu za spašavanje postoji 20 miliona KM, dok će se dodatna sredstva, po potrebi, izdvojiti iz budžetske rezerve, te da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju.

Dodao je da su spasilački timovi i oprema iz Kantona Sarajevo već na raspolaganju, uključujući mobilna skloništa i robne rezerve FBiH i KS. On je apelovao na građane da ostanu pribrani i da svi ugroženi kontaktiraju Civilnu zaštitu putem broja 121.

"Sada je najvažnije spasiti ljude za kojima se još uvijek traga", istakao je Mijatović.

Aldin Brašnić, rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite izjavio je da je donesena naredba za angažovanje Civilne zaštite Kantona Sarajevo, koja će poslati potrebnu mehanizaciju na područje Jablanice.

"Mehanizacija Oružanih snaga BiH sa teškim mašinama već je na terenu, a putevi su uglavnom prohodni, iako su neka mjesta još uvijek nepristupačna. Broj žrtava poplava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno iznosi 14, a za nestalim osobama je pokrenuta potraga, uz angažman specijalnih jedinica MUP-a", naveo je on.

Na pitanje da prokomentarišu činjenicu da su iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora u četvrtak poslali upozorenje da se u periodu od 3. do 4. oktobra u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu očekuje porast vodostaja usljed obilnih padavina, Mijatović je kazao da će sve biti ispitano, ali da je sada najvažnije spasiti ljudske živote.

"Svakako da ćemo istražiti sve navode vezano uz ovo, ali sada je prioritet spašavanje života. Ne treba sada lešinariti", rekao je Mijatović.

Brašnić se nadovezao riječima da u ovom slučaju "sistem nije zakazao".

"Općine su prve koje trebaju reagovati kada je u pitanju spašavanje. Naše općinske civilne zaštite su prilično siromašne kada su u pitanju preventivne mjere. Mislim da je općina ipak uradila koliko je u njihovoj moći. Jablanica je općina koja nije posebno bogata. Sistem nije zakazao", zaključio je Brašnić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije