BiH

Vještak: Korpus VRS oko Sarajeva dobro organizovana jedinica

Vještak: Korpus VRS oko Sarajeva dobro organizovana jedinica
Vještak: Korpus VRS oko Sarajeva dobro organizovana jedinica

HAG - Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za terorisanje stanovništva Sarajeva, vojni vještak optužbe Ričard Filips (Rićard Phillips) izjavio je danas da je Sarajevsko-romanijski korpus (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) na položajima oko grada bio dobro organizovana jedinica.

Prema optužnici protiv tadašnjeg komandanta VRS generala Mladića, SRK je stanovništvo Sarajeva od 1992. do 1995. podvrgavao neselektivnim artiljerijskim i snajperskim napadima, izazivajući teške civilne žrtve.

U izveštaju o komandnoj strukturi SRK, penzionisani britanski obavještajni oficir Filips opisao je SRK kao dobro organizovanu vojnu jednicu u kojoj su linije komande i izvještavanja odlično funkcionisale.

"Komanda korpusa bila je sposobna da napiše složen set naredbi, uključujući i detaljne planove artiljerijske vatre, i da ga spusti niz lanac komande", naglasio je svjedok, koji je proučio mnoštvo naređenja i izvještaja jedinica SRK.

Brigade i bataljoni unutar Korpusa, po Filipsovim riječima, imale su minobacačke baterije, a podršku su mogle da zatraže i od "korpusne artiljerijske grupe".

Kao dokaz da je SRK raspolagao i modifikovanim avio-bombama, koje su po optužnici ispaljivane na Sarajevo, Filips je predočio naređenje generala Mladića da se korpusu, na zahtev njegovog komandanta Dragomira Miloševića, dostavi "20 bombi od 250 kilograma".

Generala Miloševića Haški tribunal je zbog terorisanja stanovništva Sarajeva 1994-95 osudio na 29 godina zatvora. Njegovom prethodniku Stanislavu Galiću Tribunal je izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog granatiranja i snajperisanja civila u Sarajevu 1992-94.

Danas započeto unakrsno ispitivanje vojnog eksperta tužilaštva, Mladićev branilac Branko Lukić nastaviće sutra.

General Mladić (69) optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije