BiH

Vjeroučitelji strahuju za svoj posao

Vjeroučitelji strahuju za svoj posao
Vjeroučitelji strahuju za svoj posao

SARAJEVO - Mnogi od oko 160 vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo mogli bi ostati bez posla nakon odluke ministra za nauku i obrazovanje KS kojom se ocjena iz predmeta vjeronauka ne uvrštava u konačni prosjek ocjena učenika.

Predsjednik Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja KS Saudin Sivro, potvrđujući ovu informaciju, poručio je da sindikat neće dozvoliti da bilo koji od njegovih članova ostene bez posla.

"U osnovnim školama zaposleno je 120 vjeroučitelja, dok ih je u srednjim oko 40. Dosad su oni bili kao i svi drugi nastavnici. Međutim, postoji bojazan da će mnoga djeca prestati da idu na vjeronauku kada ocjena iz tog predmeta ne bude više važna. Mnogi vjeroučitelji ni sada nemaju punu normu i lahko bi se moglo desiti da nemaju kome predavati", kazao je Sivro, istakavši da će sindikat zvaničan stav o odluci ministra obrazovanja i nauke KS Emira Suljagića od 22. aprila donijeti na sjednici Glavnog odbora krajem maja.

"I mi mislimo da je ova odluka ishitrena i osuđujemo je. Tražili smo od Ministarstva da se očituje i ministar nas je uvjerio da nije cilj odluke da se ukine vjeronauka ili da vjeroučitelji ostaju bez posla već da ukine diskriminaciju. Smatramo da nije dobro da se na pola godine donosi ovakva odluka, a da se ne pitaju ni struka ni škole ni roditelji te da se ugrožava egzistencija vjeroučitelja, koji su svi hranitelji svojih porodica", kazao je Sivro.

Ravnatelj Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu Ivica Mršo nije želio da komentariše odluku ministra Suljagića, ali je izrazio nadu da će se do kraja školske godine naći neko kompromisno riješenje.

"Mi smo sada u procjepu između Ministarstva, čije odluke moramo poštovati, i Vrhbosanske nadbiskupije, koja je naš osnivač, a koja se protivi ovoj odluci. Nadamo se da će se do kraja mjeseca nešto dogovoriti. Ukoliko se želi spriječiti diskriminacija djece koja ne pohađaju vjeronauku, neka se njima odredi alternativni predmet poput kulture religija", rekao je Mršo te naglasio da učenici u KŠC jedini već imaju alternativni predmet.

Iz Rijaseta Islamske zajednice BiH i Vrhbosanske nadbiskupije jučer su ponovili svoje stavove da je odluka o izbacivanju ocjene vjeronauke iz prosjeka u suprotnosti s Temljenim ugovorom BiH i Vatikana kao i sa Zakonom o slobodi vjere BiH.

"S naše strane postoji volja za dogovor, ali ne postoji volja kod ministra. Ova odluka u suprotnosti je sa zakonom, kao i s ugovrom BiH sa Svetom stolicom. Nažalost, mnogi ne znaju čitati zakone pa i donose ovakve odluke. Mi ćemo se boriti protiv ove odluke. Imaju i veća ministarstva od ovog i tražićemo pravdu", poručio je Petar Jukić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Ekrem Tucaković, glasnogovornik Rijaseta IZ BiH, najavio je da će se zajedno sa Katoličkom crkvom boriti protiv ove "nezakonite odluke".

"Ne može se eliminisati diskriminacija jedne grupe tako što će se diskriminirati druga grupa. Islamska zajednica nikada nije bila za diskriminaciju i na državi je da je ukine, ali ne na ovakav način", kazao je Tucaković, dok odgovor Emira Suljagića, ministra nauke i obrazovanja KS, jučer nismo mogli dobiti.

Osuda

Glavni odbor Udruženja ilmije BiH pozvao je juče Vladu KS i ministra odbrazovanja da povuku odluku kojom se ocjena iz vjeronauke ne uvrštava u opšti uspjeh. Zatražili su i da sa vjerskim zajednicama u narednom periodu pronađe način za poboljašnje kvaliteta vjeronauke u školama.

"Glavni odbor Udruženja ilmije zaključio je da je odluka pravno krajnje upitna, politički beskorisna, ishitrena i tendenciozna i da ne postiže cilj kojom se opravdava njeno donošenje", saopšteno je iz udruženja koje je osnovano 1912. godine i koje okuplja vjerske službenike IZ BiH.

Odluku ministra Emira Suljagića, kao i "napade na reis-ul-ulemu Mustafu efendiju Cerića", koji se usprotivio njegovoj odluci, osudili su iz Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije