BiH

Velika investicija: Za službena odijela radnika UIO 7,2 miliona maraka

Velika investicija: Za službena odijela radnika UIO 7,2 miliona maraka
Foto: Arhiva | Velika investicija: Za službena odijela radnika UIO 7,2 miliona maraka

BANJALUKA - Ukupno 7,2 miliona KM trebalo bi da bude potrošeno u ovoj i u naredne dvije godine za kupovinu službenih odijela zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, u UIO BiH su na snazi Pravilnik o službenom odijelu zaposlenih i Odluka o nošenju radnog odijela i opreme, u skladu s kojima su zaposleni na određenim radnim mjestima dužni nositi službena odijela.

Kako su precizirali nadležni, u UIO BiH je kroz godine funkcionisanja povećan obim poslova i broj radnika čije radno mjesto predviđa obavezu nošenja službenog odijela, a takođe su zaposleni, ali i Sindikat UIO, kako se navodi, više puta skretali pažnju na loš kvalitet, izgled, dotrajalost i pohabanost službenog odijela.

"Slijedom toga, a imajući u vidu da je riječ o dotrajalosti zimske i ljetne službene uniforme kao i o nedovoljnoj količini, ukazala se neodložna potreba da se zamjena i nabavka službenih odijela radi u kontinuitetu. UIO je radi rješavanja te problematike i obezbjeđivanja adekvatne opremljenosti zaposlenih izradio Prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta 'Nabavka službenog odijela za zaposlene u Upravi za indirektno oporezivanje', budući da bi se na taj način u kontinuitetu nabavljale uniforme za potrebe zaposlenih, za šta je potrebno dugoročno obezbijediti odgovarajuća sredstva", ističe se u obrazloženju.

Ovom odlukom, kako se dodaje, odobrava se UIO BiH nabavka službenih odijela kroz projekat višegodišnjih ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 7,2 miliona KM.

Sredstva će, kako je naglašeno, biti obezbijeđena iz budžeta institucija BiH, a planirana dinamika potrošnje je 700.000 KM u ovoj, 3,5 miliona KM u sljedećoj, te tri miliona u 2026. godini.

Za realizaciju ove odluke, koja je u procesu konsultacija, zaduženi su UIO BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata radnika UIO BiH, kaže da službena odijela koja trenutno koriste njene kolege nisu odgovarajuća, jer ne zadovoljavaju ni kvalitetom ni dizajnom, a nisu ni dugog vijeka trajanja.

"Mi ispred Sindikata mišljenja smo da bi čim prije trebalo da zaživi novi pravilnik o uniformama i da se naprave malo kvalitetnije uniforme od malo kvalitetnijih materijala, da bi službenici koji imaju obavezu da ih nose mogli da se ugodno osjećaju u njima, ali da su ujedno i trajnije i kvalitetnije. Sve što oni nose vrlo brzo se 'potroši', ostari. Oni nabavljaju privatno i košulje i dijelove uniforme, ili zadužuju pojedine dijelove naknadno, ali to nije to", rekla je Mrnjavac.

Naglašava da postoje zimska i ljetna odijela, gdje spadaju sako i hlače za muškarce, dok žene imaju i suknje.

"Imaju pravo i na košulje. Vrlo je ograničen broj ljetnih i zimskih košulja, nemaju ih čak ni dovoljan broj. Ako zaduže četiri košulje, oni ih sedmično ne mogu na dnevnom nivou mijenjati. Smatram da je riječ o opravdanoj investiciji. Sa terena svakodnevno dolaze primjedbe i upiti - kad će novi pravilnik, kad će izrada novih službenih odijela", kaže za "Nezavisne novine" Mrnjavac, koja dodaje da UIO BiH ima oko 2.300 zaposlenih, dok je teško procijeniti koliko je radnika koji nose službene uniforme, ali je, kako ističe, riječ o znatnom broju.

Iz UIO BiH su nam rekli da je tender za posljednju nabavku službenog odijela u UIO raspisan 2023. godine, a okončan je zaključivanjem nekoliko ugovora u toku 2024.

Nabavljeno je, dodaju, 750 muških ljetnih službenih odijela, 400 ženskih ljetnih službenih odijela, 3.450 muških i ženskih ljetnih službenih košulja, a tu su i kompleti  radnih odijela za službenike za provođenje propisa - majice, hlače, prsluci, opasači, čizme, jakne, košulje.

"Uprava za indirektno oporezivanje je radi rješavanja ove problematike i obezbjeđivanja adekvatne opremljenosti zaposlenih predložila donošenje Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta 'Nabavka službenog odijela za zaposlene u Upravi za indirektno oporezivanje', budući da bi se na taj način u kontinuitetu vršila nabavka uniforme za potrebe zaposlenih, za šta je potrebno dugoročno obezbijediti  odgovarajuća sredstva", rekli su za "Nezavisne novine" iz UIO BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije