BiH

Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće i na bankomatima u Srpskoj

Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće i na bankomatima u Srpskoj
Foto: Freepik/Dragana Gordić | Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće i na bankomatima u Srpskoj

BANJALUKA - Narodni poslanici i vlasti i opozicije glasaće za uspostavljanje sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" (Amber alert) u Republici Srpskoj, a o čemu će informacije, kako je predviđeno, biti emitovane i na ekranima na bankomatima.

Ovaj sistem uvršten je na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja će biti održana u srijedu, 22. maja.

Naime, u pitanju je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, u koji će biti uvršteno nekoliko novih članova, a koji se odnose na "Amber alert".

"Ako je prijavljen nestanak maloljetnog lica, Ministarstvo može, nakon procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijestiti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak", glasi jedan od tih članova.

"Predloženim izmjenama ovog zakona upotpunjuje se postojeći zakonski okvir, čime se omogućava uvođenje i primjena tzv. sistema 'Amber alert', tj. sistema 'Pronađi me' u Republici Srpskoj", navodi se u obrazloženju prijedloga.

Ovaj sistem će, kako se dodaje, biti koristan mehanizam postupanja u slučajevima nestanka djece i omogućiće policiji da u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio-emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima i sl.

Takođe, kako se dodaje, sistem bi kod građana dodatno razvio osjećaj sigurnosti i učvrstio povjerenje građana u policiju, te pružio osjećaj korisnosti zajednici, kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, kaže da je riječ o inicijativi o kojoj se dugo razmišlja i koja se dugo razvija u resornom ministarstvu, a gledalo se i u iskustva drugih zemalja, naročito iz Srbije.

"Mislim da je to dobar sistem i vjerujem da će svi poslanici to podržati. Imamo pozitivna iskustva iz svijeta", rekao je Žunić za "Nezavisne novine".

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a, ističe da u analizu skupštinskih materijala još nisu ušli pošto su tek stigli, ali je na prvu sve jasno.

"To je nešto što treba svakom društvu i svakoj zajednici, pa tako i nama. To je u svakom slučaju jedan napredak u bezbjednosti naše djece, uz nadu da nam neće trebati", rekao je Crnadak za "Nezavisne novine".

Uvođenje sistema "Amber alert" u Srpskoj podržaće i Maja Dragojević Stojić, narodna poslanica SDS-a, koja uvjerava da će to učiniti i njene ostale stranačke kolege.

"Svakako ću podržati, to je jako bitno", ističe Dragojević Stojićeva.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba poslanika Demosa u NS RS, takođe daje bezrezervnu podršku uvođenju "Amber alerta".

"To je jako dobra stvar, mi znamo kakve je efekte dalo u svijetu. Malo kasnimo za njima, ali nikad nije kasno. I daj bože da nam nikad ne zatreba, odnosno da nam nijedno dijete nikad ne bude oteto", ističe Stevanovićeva za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, kada je 26. marta u Boru nestala dvogodišnja Danka Ilić, u Srbiji je prvi put pokrenut ovaj sistem.

Vlada Republike Srpske usvojila je već 25. aprila Informaciju o uspostavljanju sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" (Amber alert) u Republici Srpskoj.

Kako je tada saopšteno iz Vlade Srpske, nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji (Danka Ilić), kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti, podstakao je MUP Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije