BiH

Ustavni sud BiH osporio lekciju o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću

Ustavni sud BiH osporio lekciju o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću
Foto: Ustavni sud BiH | Ustavni sud BiH osporio lekciju o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću

SARAJEVO - Ustavni sud BiH donio je odluku kojom je privremeno obustavio primjenu osporenog člana Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovni odgoj i obrazovanje Republike Srpske, kao i Priloga broj 20, u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

Time je privremeno osporena i lekcija u udžbeniku 9. razreda, u kojoj se spominju Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Podsjetimo, bošnjački poslanici iz parlamenta BiH, njih 13 predali su Ustavnom sudu apelaciju za ocijenu ustavnosti Nastavnog plana i programa RS, jer je, kako su naveli, diskriminatorski i kao heroje prikazuje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Istovremeno dostavili su i zahtijev da Ustavni sud odmah donese privremenu mjeru i suspenduje sprovođenje pravilnika koji definiše nastavni plan i program u RS, a koji se odnosi na izučavanje istorije u devetom razredu osnovne škole.

Podsjećamo, u udžbeniku istorije za deveti razred se nalaze slike i opisi u vezi sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, u kojima se navodi faktografski koje su uloge imali u proteklom ratu. Taj opis uveden je od ove školske godine u udžbenik.

Kako navode iz Ustavnog suda BiH, danas je održana vanredna plenarna sjednica na kojoj je razmotren i usvojen prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu broj U-20/24.

"Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 4. stav 1. tačka 12) Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovni odgoj i obrazovanje Republike Srpske i Priloga broj 20 – Nastavni program za nastavni predmet Istorija za IX razred osnovne škole podnijelo je 13 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom za donošenje privremene mjere", navode iz Ustavnog suda BiH.

Odlukom o usvajanju privremene mjere, kako se dodaje, Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog člana Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenom zahtjevu.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi sprovođenje Pravilnika i Priloga u osporenom dijelu "imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije".

"Nastava u RS već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na 'Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat', koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati. Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka", navodi Ustavni sud BiH.

Ustavni sud podsjeća da "odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije