BiH

Uspostavljen registar imovine nosilaca javnih funkcija

Uspostavljen registar imovine nosilaca javnih funkcija
Foto: Ustupljena fotografija | Uspostavljen registar imovine nosilaca javnih funkcija

BIHAĆ - Prezentacija registra podataka o imovini nosilaca javnih funkcija i izabranih dužnosnika u kantonalnim organima vlasti, kao i rukovodećih državnih službenika u Unsko-sanskom kantonu, održana je u Bihaću.

Autor ovog registra je Ured za borbu protiv korupcije USK, koji je uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i OSCE-a uspostavljen prošle godine u Bihaću, a treba istaći kako je Unsko-sanski kanton, pored Kantona Sarajevo, trenutno jedini u kojem djeluje takva institucija. "Uspostavljanje registra biće važan alat u borbi, suzbijanju i prevenciji korupcije. Ovo je početak otvaranja javne uprave prema javnosti i građanima, te se na ovaj način omogućava uvid u identitet lica koja upravljaju resursima i donose odluke i imovinu kojom raspolažu. Registar sadrži detaljne podatke o imovinskom stanju nosilaca javnih funkcija, uključujući podatke o nekretninama, pokretnoj imovini, stanju na bankovnim računima i ostalom. Cilj je osigurati transparentnost i informacije koje mogu ukazati na korupciju i nezakonito bogaćenje", kaže Adela Tabaković, sekretar pomenutog ureda.

Premijer USK Nijaz Hušić istakao je kako je među prioritetnim aktivnostima Vlade bilo stavljanje u punu funkciju Ureda za borbu protiv korupcije.

"Stvaranjem zakonodavnog okvira i uslova za njegov nezavisan rad potvrđujemo opredijeljenost za sistemsku prevenciju, suzbijanje i borbu protiv korupcije", kazao je Hušić, istakavši kako je ovo korak ka formiranju sistema otpornog na korupciju.

On je dodao kako ured posjeduje zaposlen kvalifikovani kadar, adekvatan operativni budžet, te naposlijetku i pomenuti registar. Skupština Unsko-sanskog kantona je u ranijem periodu usvojila zakone kojima se uspostavlja funkcionisanje i rad Ureda, kao što je Zakon o postupku provjere i prijave imovine nosilaca javnih funkcija. Nakon toga započela je uspostava registra koji osim nosilaca javnih funkcija i rukovodećih državnih službenika obuhvata i njihove bliske srodnike. Istaknuto je kako je ohrabrujuća poruka svim građanima USK da sada postoji institucija koja će provjeravati, te ispitivati porijeklo imovine onih koji vrše vlast u njihovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije