BiH

Uspješno obavljena eksplantacija doniranih organa u BiH

Uspješno obavljena eksplantacija doniranih organa u BiH
Foto: Freepik | Uspješno obavljena eksplantacija doniranih organa

ZENICA - Eksplantacioni tim Kantonalne bolnice Zenica, u saradnji s ljekarima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jutros rano okončao je eksplantaciju organa sa 42-godišnjeg pacijenta kod kojeg je ustanovljena moždana smrt.

Potvrdila je to za Fenu doktorica Senada Kubat-Čaušević, bolnička koordinatorica za transplataciju tkiva i organa KBZ-a.

Uz saglasnost porodice, dodaje doktorica Kubat-Čaušević, sa tijela preminulog muškarca, rođenog 1982. godine, eksplantirana su oba bubrega te rožnjača, koji će biti transplantirani u KCUS-u.

"U toku je i transplantacija tih organa pa se nadamo da će i ona biti uspješna. Mi smo, jutros oko dva sata  okončali eksplantaciju pa je kolegama iz Sarajeva trebalo neko vrijeme da se vrate u svoju ustanovu, gdje su počeli postupak transplantacije koji je još u toku.

Zahvalni smo porodici koja je dala pristanak i saglasnost za uzimanje organa sa preminulog člana njihove porodice ",  kazala je dr. Kubat-Čaušević koja se nalazi na čelu najuuspješnijeg eksplantacionog tima organa i tkiva u Bosni i Hercegovini, tima KBZ-a.

Važan član ovog tima zeničke bolnice je i doktorica Nermina Rizvanović, koja je u prethodnom periodu bila bolnička koordinatorica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije