BiH

Upitno održavanje izbora u poplavljenim područjima,CIK sutra donosi odluku

Upitno održavanje izbora u poplavljenim područjima,CIK sutra donosi odluku
Foto: Poplave Planinarsko drustvo Prenj Glogosnica/Ilustracija | Upitno održavanje izbora u poplavljenim područjima,CIK sutra donosi odluku

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH sutra (subota) će donijeti odluku da li će se u poplavama pogođenim područjima održati lokalni izbori koji su zakazani za nedjelju 6. oktobar.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a kazala je da je u nekoliko opština i gradova situacija alarmantna, i da će, ukoliko ne bude moguće da izbori budu provedeni u nedjelju,  biti odgođeni.

"Ako izbore ne bude moguće sprovesti, onda se oni odgađaju i sprovode se u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana, od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima", pojasnila je Hadžiabdićeva.

Ona je ocijenila da je najkritičnije stanje u Jablanici, kao i u Konjicu, Fojnici i u Mostaru i da ova situacija zahtijeva jako puno detaljnih procjena.

"Cijenićemo da li je ugrožen birački materijal, da li je ugrožen transport biračkog materijala, biračka mjesta i da li je biračima i svima zainteresovanim i posmatračima uopšte moguće doći do tih biračkih mjesta. Postoje problemi i na dva mjesta u Mostaru, Prozor-Rami, mora se voditi računa kako da se dođe do biračkih mjesta i kako dostaviti birački materijal", kazala je Hadžiabdićeva, te dodala da će se odluke donositi za određene izborne jedinice, ali da će izbora biti u većem dijelu BiH.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a navela je da su ih potresle informacije o smrtnim slučajevima u pogođenim područjima. Ona je istakla da nije bitna samo sigurnost biračkog materijala i dostupnost biračkog mjesta, jer ljudi izvlače vodu iz kuća i da to utiče na izborni proces.

Suad Arnautović je poručio da će CIK biti u stalnom zasjedanju i komunikaciji te da se samo na taj način može dobiti stvarna slika. Tražio je da predsjednica CIK-a obavi razgovore s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH i entitetskim premijerima.

Generalni sekretar CIK-a je kazao da se pripreme dopisi prema OIK-u pogođenih područja, te dopisi relevantnim institucijama da dostave sve relevantne informacije koje bi mogle uticati na konačnu odluku Centralne izborne komisije.

Željko Bakalar, član CIK-a je kazao da je već sada jasno da se u nekim izbornim jedinicama neće moći održati izbori, ali je upozorio da je i pitanje da li će se moći održati u drugim krajevima koji nisu pogođeni poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije