BiH

Ukidanje viza: Građani BiH od 1. januara na Kosovo mogu s ličnom kartom

Ukidanje viza: Građani BiH od 1. januara na Kosovo mogu s ličnom kartom
Foto: Nezavisne/Arhiva | Ukidanje viza: Građani BiH od 1. januara na Kosovo mogu s ličnom kartom

Samoproglašeno Kosovo će od 1. januara 2025. dozvoliti građanima Bosne i Hercegovine (BiH) ulazak sa ličnom kartom.

Odluku je danas objavio premijer Aljbin Kurti (Albin), u govoru na samitu Berlinskog procesa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Tokom jedne decenije, postignut je značajan napredak u Berlinskom procesu, ali je potrebno više akcija. Paradoks je nastao u januaru ove godine kada su građani Kosova dobili bezvizni režim za putovanje u EU, ali i dalje nisu imali slobodu kretanja u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Kurti u Berlinu, na skupu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU).

Dok Republika Srpska, kako je kazao, "odbija ratifikaciju sporazuma o mobilnosti za slobodno kretanje sa ličnom kartom, koji je moja zemlja prva u regionu ratifikovala u Parlamentu, odlučio sam da prekinem čekanje".

"Od 1. januara naredne godine, Republika Kosovo će jednostrano dozvoliti slobodno kretanje nosiocima lične karte Bosne i Hercegovine", objavio je Kurti.

On je još rekao kako već jednu deceniju Berlinski proces igrao ključnu ulogu u približavanju regiona i napredovanju ka EU i ostaje pokretačka snaga evropskih integracija i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

Sporazum kojim bi se ukinuo vizni režim između Kosova i BiH te omogućio građanima ove dvije zemlje da putuju bez viza još nije ratifikovan u Parlamentu BiH.

Za putovanje građana KiM u BiH potrebna je viza koja se "izdaje samo u izuzetnim slučajevima", uz potpis ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine. Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu. Taksa za izdavanje viza je 31 evro.

Da bi građani BiH otputovali na Kosovo potrebno im je, između ostalog, garantno pismo ili rezervacija hotela, ugovor o radu/potvrda o zaposlenju, potvrda/uvjerenje o nekažnjavanju. Viza košta 40 evra i predaje se u ambasadi zvanične Prištine koja se nalazi u Zagrebu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije