BiH

Uhapšen Ibran Mustafić

Uhapšen Ibran Mustafić
Uhapšen Ibran Mustafić

SREBRENICA, SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer ujutro su u Srebrenici uhapsili Ibrana Mustafića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja "Majke Srebrenice", potvrđeno je u ovoj agenciji.

Mustafić je uhapšen zbog toga što je oko 10 sati pokušao da uđe na glavnu kapiju Memorijalnog centra Potočari, koja je bila rezervisana za ulazak diplomata, domaćih političara i novinara.

"On se oglušio o naredbu ovlaštene službene osobe da se udalji i kako bi bio spriječen eventualni incident priveden je u Policijsku stanicu Srebrenica", potvrđeno je "Nezavisnim".

Ibran Mustafić je prije nekoliko dana, na svom imanju koje se graniči sa Memorijalnim centrom Potočari, postavio transparente koji su ocijenjeni uvredljivim za Srbe, a objavljivanjem knjige o događajima u Srebrenici zamjerio se brojnim Bošnjacima iz Srebrenice.

Mustafić je u vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" bio na policijskom saslušanju u Srebrenici, ali je odgovorio na naš telefonski poziv.

"Nisu mi dali da uđem na VIP ulaz iako sam imao akreditaciju. Ja nisam odustao od ulaza u VIP prostor, pa su me uhapsili. Vjerovatno su procijenili da predstavljam bezbjednosnu prijetnju", kazao je Mustafić, istakavši da je 12. jula 1995. godine bio uhapšen u Bratuncu, a sada je uhapšen u Srebrenici.

Željka Kujundžija, glasnogovornik SIPA, jučer nije znala zašto je Mustafić uhapšen, niti je mogla komentarisati navode da je on priveden jer je vrijeđao i napadao pripadnike SIPA koji rade na obezbjeđivanju Memorijalnog centra.

Mustafić je prije mjesec na pet jarbola pored Memorijalnog centra u Potočarima postavio zastave Armije RBiH i druge transparente.

Komunalna policija iz Srebrenice podnijela je Osnovnom sudu u ovom gradu prekršajnu prijavu protiv Mustafića jer se oglušio o njihova naređenja da ukloni sporne natpise koje je postavio uoči obilježavanja 11. jula.

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini ranije su saopštili da su naredili Komunalnoj policiji u ovom gradu da ukloni bilborde i zastave jer je riječ o krivičnom djelu, te da su onda oni Mustafiću naredili da ukloni sporne sadržaje.

S obzirom na to da Mustafić nije uklonio sporne sadržaje, Komunalna policija podnijela je protiv njega nadležnom Osnovnom sudu prekršajnu prijavu zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije