BiH

UIO: Zgrada nam ponuđena ispod tržišne vrijednosti

UIO: Zgrada nam ponuđena ispod tržišne vrijednosti
Foto: N.N. | UIO: Zgrada nam ponuđena ispod tržišne vrijednosti

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH saopštila je da su vještaci utvrdili da je tržišna vrijednost zgrade, koja je UIO ponuđena u Banjaluci, veća od iznosa koji je za nju zatražen.

Iz UIO BiH podsjećaju da od svog osnivanja, a to je već 17 godina, nemaju riješeno pitanje smještaja zaposlenih u Središnjem uredu i Regionalnom centru Banjaluka.

Dodaju da je još u 2007. godini raspisan javni oglas za kupovinu zemljišta za izgradnju objekta u Banjaluci, ali je poništen jer nije dostavljena ni jedna ponuda.

UIO je, ističu, potom zatražila od banjalučke gradske vlasti mogućnost da se nađe rješenje kroz dodjelu građevinskog zemljišta, ali nije bilo razumijevanja.

Upućen je potom zahtjev Savjetu ministara BiH za odobravanje sredstava za nabavku poslovnog objekta u Banjaluci, tako da im je krajem 2013. godine odobreno 36 miliona KM za objekat i 1,9 miliona KM za njegovo opremanje. 

Tokom 2017. i 2018, dodaju, raspisivani su javni oglasi za kupovinu objekta, ali nije pristigla ni jedna prihvatljiva ponuda, a vidljivo je, dodaju, da na području grada Banjaluka u tom periodu nije ni bilo odgovarajućih poslovnih objekata.

"Na nedostatak ponuda, UIO je ukazivala i u svojim izvještajima o realizaciji preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2015. 2016. 2017. i 2018. godinu, pa je Kancelarija u svom Izvještaju za 2019. dala preporuku da se bez odlaganja sačini konkretan plan i način realizacije Projekta, ili će se u suprotnom rezervisana sredstva staviti na raspolaganje institucijama BiH", ističu iz UIO. 

Raspisali su ponovo javni oglas, 3. decembra prošle godine, a kompanija "Grand trade" dostavila je ponudu, tražeći 84.249.000 KM bez PDV-a.

Kako dodaju, u sprovođenju postupka po ovom javnom oglasu, ocijenjeno je za potrebnim i pribavljanje stručnog mišljenja ovlaštenih vještaka iz različitih oblasti, a za šta je angažovan Centar za vještačenje i procjenjivanje ZENIT Banjaluka. 

"Njihov ekspertski tim vještaka je sačinio Elaborat u kojem je dao stručno mišljenje da ponuđeni poslovni objekat ispunjava uslove propisane Tenderskom dokumentacijom. Ocijenjeno je da je ponuđena cijena od 84.249.000 KM bez PDV-a, manja od tržišne vrijednosti navedenog objekta koja je utvrđena od strane Ekspertskog tima vještaka na dan vještačenja", istakli su iz UIO BiH.

Naime, kako navode, taj tim je procijenio tržišnu vrijednost ovog poslovnog objekta na iznos od 97.430.000 KM bez PDV-a, kao realnu tržišnu vrijednost, s obzirom na kretanja cijena na tržištu nekretnina u Banjaluci na dan procjene. 

Iz UIO BiH dodaju da su se pismenim putem obratili Savjetu ministara BiH i zatražili obezbjeđenje nedostajućih sredstava, a po tom nije postupano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije