BiH

U Trebinju po prvi put biometrijska identifikacija glasača

U Trebinju po prvi put biometrijska identifikacija glasača
Foto: Vesna Duka | U Trebinju po prvi put biometrijska identifikacija glasača

TREBINJE - Trebinje će na ovim lokalnim izborima, po prvi put do sada, imati biometrijski elektronsku identifikaciju glasača, ali će se elektronski vršiti i transmisija rezultata u Centralnu izbornu komisiju u Sarajevu.

"Trebinje je kao jedan od gradova BiH, planiran kao pilot projekat broj 3, a to je elektronska identifikacija,  ali na ovakav način glasanja neće biti projektovana sva biračka mjesta, već samo devet biračkih mjesta i to šest u školi “Sveti Vasilije Ostroški u naselju Gorica i tri u školi “Vuk Karadžić" u naselju Police, za koji će posao, pored redovne biračke procedure kao i na ostalim biračkim mjestima, biti obavezna i biometrijska identifiikacija", kazao je Siniša Terzić, predsjednik Gradske izborne komisije u Trebinju.

Centralna izborna komisija je za poslove operatera i glavnog operatera na ovim poslovima raspisala konkurs, odnosno javni poziv, za šta će, kako kaže Terzić, biti određena i materijalna naknada.

On napominje da pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Trebinju imaju 31.823 glasača, prema centralnom biračkom spisku koji je zaključen još 22. avgusta ove godine.

"Treba napomenuti da su u tu cifru ukalkulisani i glasači koji će glasti u odsustvu, glasači koji će glasati lično, ili oni koji su se prijavili da glasaju poštom i oni koji će glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima“, dodao je Terzić.

Kaže da je u toku obuka predsjednika biračkih odbora koju sprovode instrukori imenovani od strane Centralne izborne komisije i ona završava danas, a onda slijedi obuka članova, odnosno zamjenika članova biračkih odbora koji su delegirani od strane političkih subjekata, a u toku su i aktivnosti prijava glasača koji će pravo glasa ostvariti putem mobilnog tima (u pitanju su osobe koje su iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga vezane za svoje domove) i njihov rok za prijavu je do ponedeljka.

Za ove izbore na području grada Trebinja će biti formirano 48 redovnih biračkih mjesta, te jedno biračko mjesto u odsustvu locirano, kao i do sada, u trebinjskom Domu mladih.

U Trebinju se za lokalne izbore kandidovalo 13 političkih subjekata, za Skupštinu grada Trebinja i tri kandidata za gradonačelnika.

Gradska izborna komisija Trebinje je pozvala sve građane koji nisu sigurni gdje mogu da ostvare svoje pravo glasa, ili imaju bilo kakve druge nedoumice, da dođu svakog radnog dana od 8 do 15 časova u njihove kancelarije, u objektu bivšeg Suda za prekršaje u centru grada, kako bi dobili sve informacije.

Ukoliko ima lica koja su nakon zaključivanja biračkog spiska grada, odnosno, od 22. avgusta do datuma glasanja, napunila 18 godina, Terzić kaže da oni imaju pravo glasa i da se obrate Gradskoj izbornoj komisiji koja će im na osnovu priložene dokumentacije izdati potvrdu da mogu da glasaju u Domu mladih.

U Gradskoj izbornoj komisiji su poručili svim biračima i političkim subjektima da se drže propisanih pravila i zakonskih akata, kako bi izbori protekli što bolje.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije