BiH

U Trebinju glasanje proteklo bez većih problema, izlaznost 59,02 odsto

U Trebinju glasanje proteklo bez većih problema, izlaznost 59,02 odsto
Foto: Vesna Duka | U Trebinju glasanje proteklo bez većih problema, izlaznost 59,02 odsto

TREBINJE - Svih 48 biračkih mjesta u Trebinju su zatvoreni na vrijeme, u 19 časova i, prema onformacijama iz Lokalne izborne komisije, na izbore je izašlo 18.434 Trebinjca i Trebinjke, odnosno, 59,02%, a to je, kako kažu, otprilike na nivou prethodnih lokalnih izbora.

Posao je uredno završilo i sedam mobilnih timova u Trebinju, a u toku je finiš primopredaje materijala, dok glasanje putem pošte ide direktno u Centralnu izbornu komisiju i od prijavljenih preko 500 lica za glasove u Trebinju, još se ne zna koliko njih je ostvarilo pravo glasa.

Siniša Terzić, predsjednik Lokalne izborne komisije Trebinje, kaže da je najveća izlaznosat bila na biračkom mjestu 182B010 u najvećoj trebinjskoj mjesnoj zajednici Gorica, gdje je biračko pravo ostvarilo 71, 11% glasača, dok je najmanja bila u ruralnoj oblasti, odnosno selu Veličani, biračko mjesto 024, sa 31,56%.

"Što se tiče samog izbornog dana, prema dosadašnjim informacijama, mi u Gradskoj izbornoj komisiji možemo biti zadovoljni, jer smo zaprimili par prigovora od strane  određenih političkih subjekata, što se to inače dešava svakoga izbornog procesa, ali je važno da nikakva grublja povreda toga procesa se nije desila, s tim što ćemo mi svakako na svaki taj prigovor odgovoriti u zakonski predviđenom roku", kazao je Terzić.

On pojašnjava da je samo na jednom izbornom mjestu zabilježena malo veća nepravilnost u kojoj je jedan glasač, kako kaže, iz nekih svojih razloga, pocijepao glasački listić, a nakon intervencije policije je saopšteno da se sve dešavalo u naselju Gorica.

Policija je saopštila da je tamošnji predsjednik biračkog odbora N.B. prijavio da je lice V.B. fotografisalo glasački listić, a nakon što je upozoreno od strane posmatrača  i rasprave sa njima, V.B. je listić pocijepao.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac nadležnog tužilaštva koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu Uništavanje izbornih isprava.

"Ni ova nepravilnost nije mogla da utiče na konačno i normalno okončanje izbornog procesa na ovom biračkom mjestu", dodaje Terzić.

Kada je u pitanju pilot projekt korištenja skenera na ovim izborima, na taj se način glasalo u Trebinju na osam mjesta, pet mjesta u školi Sveti Vasilije Ostroški i tri biračka mjesta u školi Vuk Karadžić, u vezi sa čim Terzić kaže da je bilo par grešaka prilikom identifikacija birala putem otiska prsta, ali je identifikacija ličnog dokumenta prolazila bez problema, pa se glasalo neometano.

On kaže da se prvi nezvanični rezultati glasanja za budućeg gradonačelnika očekuju oko 20,30 do 21 čas, dok će za nivo skupštine oni biti kasnije, oko ponoći, jer je tu u pitanju i mnogo veći posao brojanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije