BiH

U Berlinu potpisan sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu

U Berlinu potpisan sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu
Foto: N.N. | U Berlinu potpisan sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu

BERLIN - Učesnici Samita Berlinskog procesa potpisali su Deklaraciju podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

Dokument su na jubilarnom 10. Samitu u prisustvu Olafa Šloca, njemačkog kancelara i Ursule fon der Lajen, predsjednika Evropske komisije potpisali Miloš Vučević, premijer Srbije, Milojko Spajić, premijer Cren Gore, Edi Rama, premijer Albanije, Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Hristijan Mickoski, premijer Sjeverne Makedonije i Aljbin Kurti, premijer Kosova.

Na otvaranju Samita, Šolc je rekao da je Evropska unija kompletna jedino za zapadnim Balkanom kao svojim, te da zemlje regiona treba da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

On je rekao da svi znaju da je region zapadnog Balkana i dalje oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vrijeme da se oni prevaziđu i da se region okrene prema budućnosti.

"Prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište temeljni je dokumkent za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU", rekao je Šolc.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije