BiH

Tužilaštvo potvrdilo: Strahinja Bašević u bjekstvu

Tužilaštvo potvrdilo: Strahinja Bašević u bjekstvu
Foto: SNSD/Pixabay | Tužilaštvo potvrdilo: Strahinja Bašević u bjekstvu

SOKOLAC – Strahinja Bašević, direktor Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, nalazi se u bjekstvu i za njim se intenzivno traga.

Ovo su za "Nezavisne novine" potvrdili iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, po čijem nadzoru su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas uhapsili četiri osobe, među kojima i Slavena Gojkovića, bivšeg direktora JP "Šume Republike Srpske".

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom izvršavanja naredbe Okružnog suda u Istočnom Sarajevu lišili slobode četiri lica sa inicijalima G.S., L.M., G.J. i Č.L. dok je lice sa inicijalima B.S. izbjeglo lišenje slobode i za kojim se intenzivno traga", rečeno je iz OJT.

Pored Gojkovića, kako nam je potvrđeno, uhapšeni su Mladen Lakić, vršilac dužnosti direktora ŠG "Sjemeć" Rogatica, Janko Golijanin, bivši v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v. d. direktora ŠG "Panos" Višegrad.

Inače, Bašević je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a na predstojećim izborima bio je kandidat SNSD-a za načelnika Sokoca.

Što se Baševića tiče, iz OJT Istočno Sarajevo pojašnjavaju da su svjesni činjenice da su se u prethodna dva dana pojavile informacije u medijima od strane osumnjičenog S. B. i koje su očigledno iskorišćene kako bi se izbjeglo hapšenje.

"Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca", saopšteno je iz OJT Istočno Sarajevo.

Radi informisanja javnosti, a na osnovu saopštenja iz OJT, Strahinja Bašević je u subotu 24. avgusta održao pres konferenciju na kojoj je pozvao institucije da reaguju, jer, tvrdio je, aktuelni načelnik Sokoca, Milovan Bjelica, od njega želi napraviti kriminalca.

"Sada sam došao do jedne informacije, da će u ponedjeljak ili utorak, pripadnici SIPA-e, upasti u ŠG i naše privatne kuće, izvršiti pretres, te će sve završiti mojim hapšenjem i pritvorom od mjesec dana, a sve u cilju eliminacije mene. Ja ovom prilikom pozivam sve institucije, nadležna tužilaštva, SIPA-u i javnost da dobijemo odgovore da li je moguće, da se jedna institucija koja treba da bude u zaštiti svih građana, da radi u skladu sa zakonom i štiti narod, može biti instrument obračuna sa jednim čovjekom? Sve ovo izaziva uznemirenost kod mene, svih ljudi oko mene i građana. Pozivam organe da provjere ove navode koje sam izgovorio. Od danas, Strahinja Bašević, stavlja se na raspolaganje svim istražnim organima i agencijama i traži da se provjeri sva moja imovina, poslovanje preduzeća koje zastupam i vodim i stavljam se na raspolaganje da dostavim sve potrebne informacije. Ne želim da aludiram ništa, kažem samo ono što čujem i htio bih da se provjere sve informacije do kojih sam došao u raspolaganje", rekao je tada Bašević.

Kada je kompletna akcija u pitanju, iz OJT ističu da se od jutarnjih časova vrše pretresi na više lokacija na području Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada.

Istažuju se nezakonita postupanja odgovornih lica u Šumama Republike Srpske, te šumskim gazdinstvima "Romanija" Sokolac, "Sjemeć" Rogatica, "Visočnik" Han Pijesak i "Panos" Višegrad.

Iz OJT su praktično potvrdili ono što su "Nezavisne novine" prenijele u ranijem tekstu, a to je da se istražuju nelegalne radnje iz 2020. godine.

"Osumnjičena lica se terete da su tokom 2020. godine na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G.S. kao v. d. direktor Šume Republike Srpske, B.S. kao v. d. direktora ŠG 'Romanija' Sokolac, L.M. kao v. d. direktora ŠG 'Sjemeć' Rogatica, G.J. kao v. d. direktora ŠG 'Visočnik' Han Pijesak i Č.L. kao v. d. direktora 'Panos' Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama BiH, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije Covid-19 koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou", pojašnjavaju razloge istrage iz OJT Istočno Sarajevo.

Ova akcija, dodali su, jedna je od mnogih koje se sprovode u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije u OJT u Istočnom Sarajevu.

Vezane vijesti:

Uhapšen Slaven Gojković, bivši direktor "Šuma Republike Srpske"

Ministar Minić: Znam za pretrese u Sokocu, ali ne znam za hapšenja

Policija pretresa ŠG "Romanija"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije