BiH

Tužilac "češlja" Izetbegovića, Mehmedagića i ostale, šta se navodi u krivičnoj prijavi

Tužilac "češlja" Izetbegovića, Mehmedagića i ostale, šta se navodi u krivičnoj prijavi
Foto: Arhiva | Tužilac "češlja" Izetbegovića, Mehmedagića i ostale, šta se navodi u krivičnoj prijavi

SARAJEVO - Formiran je predmet protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Narod i pravda Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg pripadnika jedinice "Ševe" Nedžada Herende, te više nepoznatih lica, a po prijavi Edina Garaplije, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Tužilaštva BiH.

"Nakon zaprimanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet, koji je dat u rad postupajućem tužiocu, koji će poduzeti potrebne radnje radi provjera navoda iz prijave", rečeno je za "Nezavisne novine" u Tužilaštvu BiH.

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, 27. maja je, simbolično, u pet do 12, predao krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i ostalih, a donio ju je Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

U izjavi za federalne medije, nakon podnošenja krivične prijave, Garaplija je kazao da je prijava podnesena s ciljem da se konačno pravna država obračuna s dubokom državom.

"Kao što je jedan visoki funkcioner SDA prije 33 godine najavio: 'Od ponedjeljka će biti pravna država', evo ja ovdje, ispred Federalnog MUP-a, poručujem da je taj ponedjeljak stigao", rekao je tada Garaplija.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizovani kriminal.

Zajedno su, dodaje se, djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao nosioci funkcija, sprovedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

Dalje, u krivičnoj prijavi se navodi da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših bezbjednosnih funkcija u FBiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije "Ševe" i druge NN osobe.

Odnosi se to na, kako se dodaje, Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine, Jozu Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine, Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine, Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do vremena podnošenja prijave.

Garaplija je i obrazložio svoju prijavu.

"Izetbegović, Ademović, Mehmedagić i druga NN lica od 2006. do 2007. godine organiziraju kriminalnu grupu za likvidaciju Ramiza Delalića, komandanta 9. brdske brigade Armije RBiH, a nad kojim su prije atentata određeni period neovlašteno vršili tajni nadzor komunikacija i praćenje kretanja kako bi saznali mjesta njegovog boravka i navike", navodi se, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Ovo nije jedina krivična prijava s kojom se Izetbegović suočava.

Naime, lider SDA ispitan je 28. maja u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na zahtjev Tužilaštva BiH, a povodom prijave za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Branilac Izetbegovića, advokat Senka Nožica rekla je, podsjetimo, da su rečenice zbog kojih se njen branjenik tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti izvučene iz konteksta.

"Svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu, ali na tužiocu je da procijeni da li ta prijava zaslužuje da se sprovodi bilo kakav postupak, a kamoli da se pokrene istraga", rekla je Nožica.

Federalni mediji prenose da je Izetbegović ispitan zbog govora na skupu u Hadžićima u julu 2022. godine.

"Prebrojali smo se - i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je tada Izetbegović.

I Mehmedagić je već pod lupom Tužilaštva, zajedno sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem. Na teret im se stavlja, između ostalog, da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije