BiH

Tri direktora u "Šumama Srpske" pušteni nakon par dana iz jednomjesečnog pritvora

Tri direktora u "Šumama Srpske" pušteni nakon par dana iz jednomjesečnog pritvora
Foto: Ustupljena fotografija | Tri direktora u "Šumama Srpske" pušteni nakon par dana iz jednomjesečnog pritvora

ISTOČNO SARAJEVO - Svega šest dana nakon što je Okružni sud u Istočnom Sarajevu prihvatio prijedlog tužioca i odredio jednomjesečni pritvor Strahinji Baševiću, v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac, Slavenu Gojkoviću, bivšem v.d. direktora JP "Šume Republike Srpske", i Janku Golijaninu, bivšem v.d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak, isti sud donio je odluku da ovaj trojac pusti na slobodu zbog nedostatka dokaza o počinjenim krivičnim djelima.

Podsjećanja radi, oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u JP "Šume Republike Srpske" od februara do 3. aprila 2020. godine, a postupajući tužilac tražio je da budu iza rešetaka mjesec dana iz straha od njihovog bjekstva, opasnosti da ne utiču na svjedoke, unište, sakriju i izmijene dokaze ili tragove važne za postupak, a takođe, i zbog bojazni da pojedini ne počine isto krivično djelo.

Za Okružni sud u Istočnom Sarajevu 29. avgusta ovo je bilo dovoljno da Baševiću, Gojkoviću i Veselinoviću odredi pritvor od 30 dana.

Međutim, 3. septembra stigla je nova sudska odluka, sa potpisom sudije za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, u kojoj se navodi da ne postoje dokazi da su osumnjičeni počinili djela koja im se stavljaju na teret.

"Prvostepeni sud je utvrdio da nije dokazano postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni izvršili krivično djelo za koje su osumnjičeni - zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a sve u vezi sa članom 37. KZ RS - saizvršilaštvo, i to kao opšti uslov za određivanje pritvora", navodi se u pojašnjenju iz Okružnog suda.

Na naše pitanje da li ovo znači da se istraga obustavlja i gdje to vodi u daljem, iz ove pravosudne institucije naveli su da je to u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, te da naredni koraci zavise od njihovog postupanja.

A OJT je ekspresno reagovao. Odmah je uložena žalba na odluku Okružnog suda.

Kako su pojasnili, žalba je izjavljena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 313. stav 1. Zakona o krivičnom postupku RS, a koji kaže da se presuda može pobijati zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kada je sud neku odlučnu činjenicu pogrešno utvrdio ili je nije utvrdio.

Pored toga, smatraju i da je došlo do povrede člana 311 stav 1, istog zakona, i to u dijelu koji se odnosi na bitne povrede odredaba krivičnog postupka, gdje piše:

"Bitna povreda odredaba krivičnog postupka postoji ako je izreka presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi ili razlozima presude, ili ako presuda uopšte ne sadrži razloge ili u njoj nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, ili su ti razlozi potpuno nejasni ili u znatnoj mjeri protivrječni."

Odluku o tome da li se žalba prihvata ili ne donijeće Krivično vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

"Oni u roku od 48 sati moraju da se izjasne po žalbi tužilaštva", rekao nam je izvor iz OJT-a Istočno Sarajevo.

Ako žalba bude odbijena, po svemu sudeći, Bašević, Gojković i Golijanin braniće se sa slobode, a ako bude prihvaćena, prema našim saznanjima, oni bi se vratili u pritvor.

Ostanak na slobodi dobro će doći Strahinji Baševiću, koji je inače poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovo govorimo i zato što je Bašević i kandidat SNSD-a za načelnika opštine Sokolac.

Ukoliko ostane da se brani sa slobode, Bašević od petka, 6. septembra, može da krene sa izbornom kampanjom, i da tako pokuša da dobije načelničku fotelju u Sokocu.

Ovdje ćemo podsjetiti i na činjenicu da su nakon hapšenja Baševića i društva, reagovali iz SNSD-a, koji su tada u saopštenju naveli da je ovo klasično miješanje politike u pravosuđe, jer je namjera da se utiče na izborni proces.

"SNSD u potpunosti stoji iza svojih ljudi i u najkraćem roku će se pokazati da su oni apsolutno nevini i da su odgovorno i savjesno obavljali svoje dužnosti. Ovdje je riječ o klasičnom miješanju politike u pravosuđe, a sve sa namjerom da se naruši integritet SNSD-a i izborni rezultat", poručili su tada iz SNSD-a.

Dodaćemo i to da su, pored Baševića, Gojkovića i Golijanina, u akciji MUP-a uhapšeni i Mladen Lakić, vršilac dužnosti direktora ŠG "Sjemeč" Rogatica, i Lazo Čarkić, bivši v.d. direktora ŠG "Panos" Višegrad, ali su oni odmah pušteni da se brane sa slobode.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije