BiH

Stručnjaci iz UN-a: Odbacite nacrt Zakona kojim se briše pojam "rodni identitet"

Stručnjaci iz UN-a: Odbacite nacrt Zakona kojim se briše pojam "rodni identitet"
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Stručnjaci iz UN-a: Odbacite nacrt Zakona kojim se briše pojam "rodni identitet"

BANJALUKA – Brisanje termina "rodni identitet" iz Krivičnog zakonika Republike Srpske poslalo bi opasnu poruku da država povlači zaštitu od krivičnih djela počinjenih po ovom osnovu. Time bi se impliciralo da se vlasti više ne bave nasiljem i mržnjom usmjerenim protiv cijele jedne kategorije lica koje država ima obavezu štititi, kao i protiv onih koji brane njihova ljudska prava.

Navodi se u otvorenom pismu eksperata Ujedinjenih nacija, koje potpisuju Graeme Reid Nezavisni ekspert za zaštitu od nasilja i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i Mary Lawlor Specijalna izvjestiteljica o položaju branilaca ljudskih prava, a koje je upućeno vlastima u BiH uoči 11. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava sutra, 29. oktobra.

"Naročito smo zabrinuti da bi ove izmjene mogle smanjiti i obim primjene člana 139.(2), koji se posebno odnosi na pojedince i organizacije koji se zalažu za ravnopravnost. To bi moglo negativno uticati na branioce ljudskih prava i organizacije civilnog društva koji se bave promocijom i zaštitom prava i ravnopravnosti lica različitog rodnog identiteta, kao i smanjiti osnove za njihovu zaštitu u slučaju da su izloženi odmazdi zbog svog legitimnog rada na ljudskim pravima i zagovaranju", navodi se u otvorenom pismu.

Oni su preporučili da Narodna skupština Republike Srpske odbaci Nacrt zakona i da vlasti u Bosni i Hercegovini obezbijede da svi tekući i budući nacrti zakona budu u skladu s nacionalnim i međunarodnim obavezama države u vezi s ljudskim pravima.

Njihovo pismo prevedeno na srpski jezik, a što je neslužbeni prevod, možete pročitati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije