BiH

Stranke trojke: SDA blokira formiranje vlasti u FBiH

Stranke trojke: SDA blokira formiranje vlasti u FBiH
Foto: Arhiva/Ilustracija | Stranke trojke: SDA blokira formiranje vlasti u FBiH

SARAJEVO - SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka ističu da u dosadašnjim razgovorima o formiranju vlasti u Federaciji BiH, SDA nije ponudila nijedno rješenje i da joj se čitav koncept svodio na blokade i ultimatume za učešćem u vlasti.

Pozive SDA za razgovorima stranke "trojke" smatraju "neiskrenim pokušajem odugovlačenja i dalje blokade FBiH".

"Unutar ustavnog roka od 30 dana, (potpredsjednik FBiH) Refik Lendo nije ponudio ni prijedlog kandidata za premijera, ni kandidate za ministre, kao ni bilo kakav programski dokument", navodi se u zajedničkom saopštenju ove tri stranke.

Sa istekom ustavnog roka od 30 dana, kako se navodi, postalo je jasno kako ne može ponuditi bilo kakav dokaz da SDA ima potreban koalicioni kapacitet za formiranje federalne vlade.

"S druge strane, stranke većine su u zakonskom roku prikupile potpise parlamentarne većine, ponudile sastav Vlade FBiH, te usaglasile zajednički program. Sve navedeno govori da SDA i Refik Lendo nisu imali ni želju, ni ideju za iznalaženje najboljih rješenja za građane Federacije, kako u kadrovskom, tako i u programskom smislu", navode iz "trojke".

Čitav koncept SDA, se prema "trojci", svodio na blokade i ultimatume za učešćem SDA u vlasti, bez ikakvog generalnog cilja ili vizije opredmećene u konkretnom programu.

"Na kraju, to je od SDA i DF sasvim očekivano", napominju iz "trojke" uz ocjenu da je nakon isteka ustavnog roka jasno da je cilj SDA opstanak trenutne krnje Vlade FBiH, predvođene osuđenim premijerom (Fadilom Novalićem).

U saopštenju se ističe da je riječ o neprihvatljivoj namjeri čiji jedini cilj opstanak SDA na vlasti, bez ikakve pokazane ambicije za unapređenjem života građana.

"Rijetki građani koji su u posljednje vrijeme osjetili lični boljitak su delegati u Domu naroda koji su se priklonili SDA, a zauzvrat osigurali zaposlenja za članove porodice i ko zna kakve druge `beneficije`. Uobičajeno, SDA i dalje svjesno zamjenjuje teze i laže, što je jedan od ključnih razloga zašto niko osim DF-a neće s njima", navode iz "trojke".

U saopštenju se podsjeća da je prije dva dana u Parlamentu FBiH usvojena deklaracija koja je u istom tekstu usvojena i u prethodnim sazivu na prijedlog SDP-a BiH.

Na njihovu žalost, navode iz "trojke", deklaracija govori o neprihvatanju izmjena koje bi dodatno produbile etničke podjele i diskriminacije kroz izborni proces.

"Ukoliko SDA i Refik Lendo prihvate principe parlamentarne demokratije i prihvate postojanje parlamentarne većine, prestaje potreba za bilo kakvom intervencijom OHR-a", dodaje se u saopštenju.

Stranke "trojke" ističu da ostaju posvećene trenutnoj koaliciji i većini, te da su uvjereni da će blokada koju pravi SDA uskoro biti okončana u interesu svih građana FBiH, prenosi Srna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije