BiH

Stranke testiraju snagu: Lokalni izbori proba za opšte 2026.

Stranke testiraju snagu: Lokalni izbori proba za opšte 2026.
Foto: Arhiva | Stranke testiraju snagu: Lokalni izbori startna pozicija za opšte 2026.

BANJALUKA - Političke partije iz Republike Srpske uveliko se spremaju za 6. oktobar i lokalne izbore, ali su misli rukovodstava tih organizacija sigurno već i u 2026. godini, kada bi trebalo da budu održani opšti izbori na kojima će se konstituisati nova izvršna i zakonodavna vlast.

Lokalni izbori će bez ikakve dileme poslužiti da se vidi sa koje pozicije i pod kakvim uslovima bi sve političke organizacije mogle da djeluju u naredne dvije godine.

Ali, isto tako, analitičari su mišljenja da aktuelna izborna kampanja nije u prevelikoj mjeri iskorišćena kao priprema za opšte izbore, iako smo imali priliku da od većine stranaka čujemo ono "za jaču i bolju Republiku Srpsku".

Srpska će, uvjereni su, tek doći do izražaja pošto se objelodane izborni rezultati i već od tog trenutka možemo smatrati da smo ušli u novu izbornu kampanju, u kojoj će, bez obzira na to da li se radi o vlasti ili opoziciji, ciljna ravnina biti ista - pobjeda.

Aleksandar Stojanović, novinar iz Banjaluke, kaže da smo u prethodnom periodu definitivno odmorili od priprema za opšte izbore.

"Mislim da su mnogi shvatili da ta priča o ugroženosti Republike Srpske ne prolazi na lokalu. Čak ni suđenje Dodiku nije toliko interesantno kao inače. Ali, generalno govoreći, svaki lokalni izbori jesu ispit i priprema za opšte izbore i sigurno da određene stranke žele da kroz ove izbore obezbijede dobru startnu poziciju za 2026. A to što su neke teme i sada usmjerene više ka republičkom nivou, odnosno koje su obojene nacionalno, mislim da je to više odraz bezidejnosti u obraćanju biračima. Kada nemaju šta ponuditi, naši političari vole da ispale tih nekoliko nacionalnih fraza", ističe Stojanović.

Uz mišljenje da će lokalni izbori sigurno poslužiti kao dobra baza za opšte, Stojanović takođe naglašava da ni to ne mora ništa da znači, odnosno da dobar rezultat na lokalu ne znači nužno i dobar na republičkom nivou.

"Imamo primjer opozicije 2012. godine kada je pobijedila u većini gradova i opština, a od 2014. godine kreće njen pad. Isto tako SPS je ostvario odličan rezultat 2020, a već 2022. primjetan je njegov pad na republičkom nivou. Sve je do stranaka", navodi Stojanović.

Međutim, ističe da se već sada može vidjeti kako se neke stranke "pozicioniraju".

"SNSD želi da ostvari apsolutnu dominaciju i ništa ne prepušta koaliciji. Prirodno, njihovi partneri sada traže sigurnu luku. Ujedinjena Srpska se postavlja kao pomiritelj dvije strane tako obezbjeđujući sebi sigurnu poziciju ko god pobijedi, NPS želi dominaciju u Dubici i tom kraju gdje bi bio nezaobilazan faktor. Demos takođe igra dvostruke igre i potencijalna je 'žrtva' u koaliciji nakon izbora", kaže Stojanović za "Nezavisne novine".

Što se tiče opozicije, koja će u pojedinim lokalnim zajednicama nastupati odvojeno na lokalnim izborima (prije svega u Banjaluci), Stojanović smatra da joj je ovo možda i "posljednja šansa da je neko shvati ozbiljno".

"Mislim da ćemo i unutar opozicije gledati drugačije odnose jer će Narodni front postati važan i nezaobilazan faktor, Stanivuković će htjeti svoj dio i slično. Zato SDS mora ostvariti dobar rezultat kako bi zadržao status vođe opozicije", rekao je on.

Politikolog Mirko Matić više je nego uvjeren da će rezultati lokalnih izbora uticati i na naredne opšte. Usuđuje se da kaže da bi mogli čak i da odluče pobjednika 2026. godine.

"Kažem to jer su političari na lokalnom nivou ti koji imaju kontakt sa ljudima, oni su najbolji predstavnici svojih stranaka i ideologija na mikro nivou, i naravno, oni su ti koji sakupljaju kapilarne glasove. Sam izbor ovih ljudi za odbornička i načelnička mesta je deo kampanje za opšte izbore 2026. godine jer će oni biti odgovorni za pobedu ili gubitak svojih stranaka. Oni koji osvoje će dosta lagodnije dočekati opšte izbore 2026. godine, oni svojom pobedom obezbeđuju resurse za vođenje naredne kampanje, ali i mogućnost da infrastrukturnim i drugim projektima pridobiju simpatije građana", rekao je Matić za "Nezavisne novine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije