BiH

Štrajk advokata zaledio brojna suđenja

Štrajk advokata zaledio brojna suđenja
Foto: Ilustracija | Štrajk advokata zaledio brojna suđenja

BANJALUKA, SARAJEVO - Štajk advokata u BiH po službenoj dužnosti angažovanih u krivičnim predmetima počinje danas, što znači da će, dok oni ne prestanu sa obustavom rada, biti odgađana sva ona suđenja gdje su oni branioci optuženih.

Ova situacija nikako ne ide na ruku, po mišljenju mnogih, ionako tromom pravosuđu, a reagovali su i iz Visokog sudskog i tužilačkog savjetu (VSTS) BiH te upozorili kakve sve posljedice će uslijediti.

"VSTS BiH izražava zabrinutost zbog mogućih negativnih posljedica koje nerješavanje ovog pitanja može imati na kompletan pravosudni sistem i vladavinu prava. Obustava rada će imati nesagledive posljedice na vladavinu prava, jer će dovesti do ozbiljnih zastoja u sudskim postupcima i onemogućiti pravovremeno ostvarivanje pravde", naveli su iz VSTS-a BiH.

Kako dodaju, nedostatak stručne pravne pomoći može ugroziti prava građana na pravično suđenje i smanjiti povjerene javnosti u pravosudni sistem.

"Takođe, advokati igraju ključnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i sloboda svojih klijenata, te njihovo povlačene iz postupaka može dovesti do povećanja pravne nesigurnosti i nejednakosti u pristupu pravdi", istakli su iz VSTS BiH.

VSTS je to napisao u dopisu koji je poslao ministru pravde BiH Davoru Bunozi, ministru pravde Srpske Milošu Bukejloviću, te predsjednicima advokatskih komora Republike Srpske, odnosno FBiH Daliboru Mrši i Bekiru Gavrankapetanoviću.

VTST ih je pozvao na hitno djelovanje i zajednički dijalog s ciljem prevazilaženja nastale situacije i iznalaženja razumnog rješenja koje će biti prihvatljivo svim interesnim stranama.

"Bez umanjivanja važnosti bilo kojeg sudskog spora, moramo naglasiti da su u slučaju zastupanja pred Sudom BiH najčešće u pitanju predmeti ratnih zločina, kao i predmeti organizovanog kriminala i korupcije, koji su u središtu interesovanja kako domaćih tako i međunarodnih partnera", naveli su iz VSTS BiH.

Procesuiranje ovih vrsta predmeta, dodaju iz VSTS-a, zahtijeva posebnu pažnju i efikasnost, jer njihov ishod ima značajne implikacije na pravdu, bezbjednost i povjerenje u pravosudni sistem.

"Neophodno je osigurati da se ovi predmeti rješavaju pravovremeno i s punim poštovanjem prava optuženih, uključujući njihovo Ustavom BiH zagarantovano pravo na efektivnu odbranu", naveli su iz VSTS BiH.

Kako ocjenjuju, potencijalna odgađanja ročišta u ovim predmetima mogu dovesti do otežavanja izvođenja dokaza, što se u konačnici može negativno odraziti na ishod postupka.

Kako je potvrđeno za "Nezavisne novine", Advokatska komora Republike Srpske (AKRS), odnosno njen glavni disciplinski tužilac, juče je zatražio od svih okružnih i osnovnih sudova u Srpskoj da, počev od danas, ne donose rješenja o postavljanju advokata iz Republike Srpske za odbrane po službenoj dužnosti.

"Svaki advokat koji bude postupao protivno odluci Skupštine Advokatske komore Republike Srpske biće disciplinski gonjen zbog teže povrede dužnosti advokata, bez obzira na to da li je rješenje o postavljanju advokata za odbrane po službenoj dužnosti doneseno prije 1. avgusta ili nakon toga datuma", navodi se u dopisu.

Podsjetimo, advokati imaju niz zahtjeva, pa je tako, kada je riječ o Advokatskoj komori RS, jedan od zahtjeva taj da se usvoji tekst tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata prema sadržaju tarife koji je dostavljen Ministarstvu pravde.

Zatražili su advokati i da se usvoji prijedlog izmjena i dopuna Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH koji je upućen Ministarstvu pravde BiH, kao i da im se isplati cjelokupan dug za rad po službenoj dužnosti pred Sudom BiH. Taj sud je, u međuvremenu, svoje dugove počeo da izmiruje.

Predsjednik Izvršnog odbora AKRS Darko Kremenović rekao nam je juče da će, u odnosu na Sud BiH, stavove o štrajku usaglasiti dvije entitetske komore.

"U odnosu na protest rada pred sudovima u Srpskoj, AKRS i advokati u Srpskoj su jedinstveni i odlučni da proteste ne prekidaju do potpunog ispunjenja zahtjeva", rekao je Kremenović za "Nezavisne novine".

Dodaje da je Komora, uvijek, pa i sada, imala korektnog partnera u Ministarstvu pravde RS i u ministru Bukejloviću.

"Ali smo svjesni činjenice da i oni nisu u mogućnosti da zajedno sa nama prezentuju odlučne činjenice Vladi RS. Trudićemo se zajedno da dođemo do najboljih mogućih rješenja za sve institucije u RS, posebno pazeći na stabilnost svih institucija RS, prvenstveno na AKRS kao profesionalnu i nezavisnu organizaciju koja je utemeljena u Ustavu RS. Za sada odluka o štrajku stoji na snazi, a AKRS stoji snažno iza svih advokata. Potrebno je napomenuti da je AKRS dobila podršku od većine predsjednika sudova u RS i na tome im posebno hvala", rekao je Kremenović za "Nezavisne novine", a iz Advokatske komore FBiH su nam juče potvrdili da i oni ostaju pri svojoj ranijoj odluci prema kojoj danas stupaju u štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije