BiH

Stevandić, pod grbom Nemanjića, okupio političke rivale

Stevandić, pod grbom Nemanjića, okupio političke rivale
Foto: Ustupljena fotografija | Stevandić, pod grbom Nemanjića, okupio političke rivale

SOKOLAC - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, povodom sutrašnjeg Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, posjetio je Vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik" u Sokocu i tom prilikom poklonio spomen-ploču sa grbom Nemanjića, u znak sjećanja na poginule borce Vojske Republike Srpske.

"Pod ovim grbom su položili zakletvu", piše na grbu.

Zanimljivo, ispod tog grba danas su zajedno stali načelnik opšine Sokolac Milovan Bjelica iz SDS, narodni poslanik i kanidat SNSD za načelnika Sokoca Strahinja Bašević i predsjednik Skupštine opšine Sokolac, Sretko Marjanović iz US.

Stevadić je, dakle, uspio pod grbom Nemanjića da okupi političke rivale, od koji neki ne pričaju godinama, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

"Kao što znate, pripadamo potpuno različitim političkim opcijama, ali na ovom svetom mjestu mi smo jedno i pokazujemo šta je to iznad svih nas, svih politika, svih ličnih i bilo kakvih drugih karakteristika. Naše zajedništvo treba najviše da se pokaže na mjestima koja obilježavaju stvaranje Republike Srpske. Želim da im se zahvalim na dolasku, kao i građanima, i da pokažemo da smo u onim najvažnijim stvarima za Srpsku svi zajedno na crvenoj liniji, da niko nije iza nje", zaključio je Stevandić.

U braćanju građanima, Stevandić je naglasio da je ovo duhovna zadužbina i sveto mjesto koje preslikava sva naša groblja i gdje leže poginuli za Republiku Srpsku.

"Ovo je poslije rata možda najveći spomenik kulturi sjećanja koji je napravljen. Znate da mi Srbi imamo spomenik Zejtinlik u Grčkoj, a ovaj imamo u svojoj zemlji. Možda smo nepošteni da ga još bolje uredimo i da bi svako trebalo da doprinese bar po jedan kamen. I ovo zrno koje ja danas želim da ovekovječim je više vezano za povratak simbola pod kojim su ova naša vraća dali svoj život", rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je, poslije Svesrpskog sabora, u Republici Srpskoj započeto vraćanje grba Nemanjića i himne "Bože pravde". Nacrt zakona je usvojen, a kako je najavio Stevandić, nakon izbora će biti usvojen zakon.

"Pa i kada dođemo na neka groblja trebalo bi da se zna pod kojim su zastavama i pod kojim grbom položili zakletvu i dali svoj život naši najbolji sinovi", poručio je Stevandić.

U izjavi novinarima, on je poručio da je spomen ploča otkrivena u skladu sa odlukama sa Svesrpskog sabora.

"Pod grbom Nemanjića su ovi heroji položili svoj život i zakletvu za Republiku Srpsku. Time želimo da pokažemo put kojim ćemo se kretati u budućnosti kada budemo vraćali sve naše simbole", zakljjučio je predsjednik Stevandić.

Načelnik Opštine Sokolac, Milovan Bjelica, prisjetio se dana poslije rata, kada je nastajalo Vojničko groblje.

"Prve sahrane su bile početkom 1996. godine, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kada su prenošeni posmrtni ostaci naših junaka tada su se temperature spuštale 30 stepeni ispod nule. Ali, Sokočani, Romanijci su po cijelu noć ovdje ručno kopali, sahranjivali. Mnogi su tada bili po strani, čak su neki to malo dugačije gledali. Ali, evo nas danas tu, iako ima još dosta posla. Ovo je sveto mjesto, srpsko vojniko grblje Novi Zejtinlik, manastir na Romaniji su pečat Republike Srpske", naglasio je Bjelica.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije