BiH

Stevandić obrazložio razloge za usvajanje deklaracije o pravima srpskog naroda

Stevandić obrazložio razloge za usvajanje deklaracije o pravima srpskog naroda
Foto: NSRS | Stevandić obrazložio razloge za usvajanje deklaracije o pravima srpskog naroda

BANJALUKA – Promjena međunarodnih okolnosti je omogućila usvajanje deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS na sjednici posvećenoj ovoj temi, u ulozi predlagača dokumenta.

On je rekao da su Srbi s ove strane Drine vijekovima trpjeli, te da je prvi put osnivanjem Republike Srpske 9. januara uspostavljen pravni okvir, koji je, kako je rekao 1995. priznat i od strane onih koji su RS bombardovali tokom rata.

On je ukazao na nepovoljne međunarodne okolnosti u tom tretnuku kada, kako je rekao, Rusija i Kina nisu bili faktor, a Srbi su protiv sebe imali čitavu NATO alijansu.

„Natjerali smo one koji su nas bombardovali da priznaju naše pravo da postojimo i da imamo svoju vlast i svoju teritoriju. Oni koji su bili protiv nas i koji su nas bombardovali su potpisali Dejtonski sporazum“, rekao je Stevandić.

U periodu nakon toga, kako je naglasio, došlo je do promjena Dejtona na štetu Republike Srpske ukidanjem zastave, himne, carina i drugih institucija, kao i do smjenjivanja zvančnika koji su se tome protivili.

„I danas bi bilo isto da se nisu promijenile međunarodne okolnosti a mi smo dali svoj doprinos mijenjanju tih okolnosti“, rekao je Stevandić.

Rekao je da cilj nije ugrožavanje bilo kog drugog naroda, već zaštita srpskog naroda.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da je uspostavljanje Badinterove komisije o granicama nakon raspada Jugoslavije stvorilo ogroman presedan međunarodnog prava, a Srbi su nakon toga ostali bez svojih prava u brojnim zemaljama koje su nastale nakon njenog raspada.

Mazalica je rekao da se na globalnoj sceni pojavila ideologija s namjerom da se ukine razlika između naroda i religija, pa čak i između polova stvaranjem novih definicija polova, te je naglasio da se slične pojave vide i na Balkanu.

„Mi s ovom deklaracijom radimo na očuvanu etniciteta, identiteta, vjere, religije, porodičnih vrijednosti, onih stvari koje neoliberalni svijet i globalistička ideologija nastoje da potiru“, rekao je Mazalica.

Nebojša Vukanović, poslanik liste Za pravdu za red je rekao da je zakonom o praznicima ukinut Dan Republike, i da je SNSD nakon što je izgubio četvrtog delegata u Domu naroda BiH otišao u Mostar da se usvoji budžet, sugerišući da se radi o ucjeni.

Rekao je da je Dodik promijenio pet vlasti u Srbiji, a da je predstavnike SNS-a nazivao pobačajem dok je bio u dobrim odnosima s Demokratskom strankom. Nakon ove izjave, dobio je upozorenje Nenada Stevandića, predsjednika parlamenta, da se primjereno izražava.

Rekao je da se poštovanje prema prošlosti pokazuje odlaskom na stratišta, poput Jadovnog.

Vukanović je rekao da je važno da se u deklaraciji kaže da je Dejtonski sporazum savršen okvir za Srbe, a da se sporazumom o razdruživanju RS i FBiH ruše ove odredbe. Prema njegovim riječima, to se radi s ciljem da se skrene pažnja s ekonomskih prilika. Goste iz Srbije, koji su prisustvovali sjednici, zamolio je da se Srbija ne miješa u odnose u RS, nakon čega ga je Stevandić ponovo upozorio na neprimjerene riječi.

Pozvao je Srbiju da ne pomažu vlast u RS, jer, kako je rekao, čine veliku štetu narodu, kao i da se Srbi ne sukobljavaju s velikim svjetskim silama koje mogu naštetiti Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije