BiH

Stevandić: Nedopustive manipulacije voljom poslanika NS RS

Stevandić: Nedopustive manipulacije voljom poslanika NS RS
Foto: N.N. | Stevandić: Nedopustive manipulacije sa voljom poslanika NSRS

BANJALUKA – Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da je nedopustivo da se koriste manipulacije Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Centralne izborne komisije da bi se prekrajala izborna volja poslanika Narodne skupštine kada je riječ o izboru delegata Doma naroda.

U saopštenju Stevandić navodi da je  glasački listić koji je priznao CIK sporan i nevažeći po Izbornom zakonu BiH i po Uputstvu o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

"Zbog toga se ne može dozvoliti da CIK BiH u saradnji sa Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH odlučuje ko će biti izabran za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer to pravo isključivo pripada Narodnoj skupštini u skladu sa Ustavom BiH gdje je propisano da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske", navedeno je u saopštenju.

Iz Narodne skupštine podsjećaju da je Ustavni sud BiH prethodno djelimično usvojio apelaciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobodne izbore u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a Sud BiH sve je vratio CIK-u BiH na ponovno odlučivanje, prilikom kojeg je ponovo priznat sporni glasački listić.

U saopštenju se napominje da je uvidom u sporni glasački listić za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda vidljivo da se na dnu glasačkog listića nalazi odjeljak pod nazivom "Napomena" gdje u prvoj rečenici stoji uputstvo o glasanju: "Glasanje se vrši stavljanjem znaka H u kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste /politički subjekt ili poslanik zastupljen u Narodnoj skupštini Republike Srpske/".

Izgled i sadržaj glasačkog listića i način na koji se glasa je utvrđen Uputstvom o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

"Uvidom u sporni glasački listić vidljivo je da je kvadrat sa tekstom: `PDP-Partija demokratskog progresa` prekrižen /ne radi se o znaku H/, a da je kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste ostao prazan", navodi se u saopštenju.

Na osnovu ovog, pojašnjavaju u saopštenju, vidljivo je da sporni glasački listić nije popunjen kako je to propisano u spomenutoj "Napomeni" i da je samim tim nevažeći prema Uputstvu o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, što je ispravno utvrdila Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske.

"S obzirom na to da sporni glasački listić nije ispunjen, jer je kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste prazan, on je nevažeći", naglašava se u saopštenju.

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH juče je ponovo priznala sporni listić za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH tako da jedna lista SNSD-a i lista PDP-a sada imaju isti broj glasova za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U slučaju da i Sud BiH prizna sporni listić, biće obavljeno žrijebanje, odnosno lutrija će odlučiti ko će u Dom naroda, da li će ostati Snježana Novaković Bursać ili će ipak u njenu fotelju zasjesti Nenad Vuković iz PDP-a.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije