BiH

Stevandić: Marković nikada nije ušao u prostorije Ujedinjene Srpske

Stevandić: Marković nikada nije ušao u prostorije Ujedinjene Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Stevandić: Marković nikada nije ušao u prostorije Ujedinjene Srpske

BANJALUKA – U ove prostorije (Ujedinjene Srpske) nikada nije ušao Saša Marković. I ovo je treća izborna kampanja gdje se sudski proces razvlači da bi se pokušala targetirati Ujedinjena Srpska, a da bi se sačuvali pravi kriminalci među kojima je taj Saša Marković, kriminalac broj jedan.

Rekao je ovo Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, i dodao da postoji video-nadzor koji potvrđuje da Saša Marković nikada nije posjetio njihove prostorije.

"Takođe, Tužilaštvu su davale izjave i sve naše sekretarice koje su zaposlene u Ujedinjenoj Srpskoj, a gdje je on tvrdio da ih je posjećivao. Nijedna ga nikada nije vidjela", rekao je on.

Stevandić ističe da jedva čeka svjedočenje kako bi im, kako kaže, sve sasuo u lice.

"Do sada nisam htio da se miješam u istragu i da im kažem i koji novinari i koji tužioci i koji kriminalci su pokušali, a među njima Saša Marković, pokušao da sakrije novac koji je stekao prevarom, falsifikovanjem dokumentacije i on je jedini koji ne samo da je priznao djelo, nego za koga postoje nepobitni dokazi da je falsifikovao dokumentaciju i lažno isporučivao robu", navodi Stevandić.

Takođe, tvrdi da je Marković imao veze u tužilaštvu, pa da zbog toga nije osuđen on, nego direktor bolnice u Doboju.

"Sada isti pokušaj u Banjaluci, da legalizuje novac koji je zaradio na prljav način tako što će targetirati druge ljude. Razumijem da je Ujedinjena Srpska bila dobra mjera za targetiranje, ali ponavljam još jednom, u ove prostorije nije ušao, to je laž koju nikada niko sem njega nije potvrdio. Šta više, potvrdili su svi zaposleni da ga nikada niko nije vidio i davali su te izjave, ali te izjave ili vi niste prenosili ili tužilaštvo uopšte nije stavljalo. Riječ je o kriminalcu koji pokušava da sakrije i da mu tužilaštvo vrati novac koji mu je blokiran na računu koji je stekao na prevaran način", istakao je Stevandić.

Ponovio je da jedva čeka da svjedoči i da bude pozvan kao svjedok odbrane.

"Ima jedna stvar koju je rekao iskreno Marković, rekao je da mene nikada nije kontaktirao i da se sa mnom ne zna. Ja ne znam nijednog kriminalca, pa ne znam ni njega. I to je ono što je tačno", naveo je Stevandić.

Ponovio je da Tužilaštvo nije htjelo zapise video-nadzora.

"Finansijska istraga o Branislavu Zeljkoviću govori da nikome nije uzeo ni dinara", rekao je on.

Podsjećamo, Saša Marković, optuženi za davanje mita u aferi "Korona ugovori", ispričao je u Okružnom sudu u Banjaluci da je nekadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 KM u kešu, na ime provizije za ugovor o nabavci medicinskih sredstava koji je IZJZ sklopio sa njegovom agencijom ”Travel for fan”. Marković je u sudnici priznao da je novac isplaćivao u službenim prostorijama Ujedinjene Srpske, čiji je Zeljković član.

Takođe, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, govorili su i o predstojećim lokalnim izborima.

Kako su istakli, oni su među tri stanke koje imaju najviše kandidata na listama i potpuno spremni izlaze na izbore, ali isto tako i potpuno svjesni da njihova snaga nije neprimijećena, pa već sada upozoravaju da će biti podmetanja.

"Broj kandidata koji je na listama iz Ujedinjene Srpske govori da smo u prve tri političke partije. Dijelimo drugo i treće mjesto. To govori o snazi partije, ali vjerovatno govori o tome i da snaga istovremeno postaje i meta. Ujedinjena Srpska ima četiri kandidata koje smatra favoritima i podržava nekoliko koalicionih kandidata. Na ostalim mjestima Ujedinjena Srpska nema kandidate i u nekim opštinama neće potpisati koalicione ugovore gdje smatra da je dovoljno snažna da se izbori za mjesto predsjednika ili potpredsjednika skupština", rekao je Stevandić novinarima nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Među četiri favorita stranke navodi kandidate iz Istočnog Drvara, Krupe na Uni, Bratunca i Stanara.

"Potpuno spremni izlazimo na izbore, ali isto tako i potpuno svjesni da ta naša snaga nije neprimijećena ni na anketama, ni na radu i da imamo obavezu da upozorimo da će biti podmetanja, neka se već recikliraju", naveo je on.

Na pitanje kome će biti meta, kratko odgovara – svima.

"Ovo je konkurentska utakmica. Ovdje igra 10-15 timova i svi hoće da igraju u finalu i polufinalu. I opozicija i pozicija, svi su konkurencija. Na lokalnim izborima je apsolutna borba za pozicije političkih partija", objasnio je Stevandić.

Milan Petković, potpredsjednik Ujedinjene Srpske, istakao je da su analizirali rad Centralne izborne komisije u periodu prije početka predizborne kampanje.

"Možemo reći da nikada kao do sada Centralna izborna komisija nije izricala ovako visoke, možemo slobodno reći drakonske kazne prema političkim strankama, ali i pojedincima. I jednostavno, nisu nam dali dovoljno jasna uputstva, niti nam dovoljno tumačili nametnuti Izborni zakon. Političke stranke ne znaju na koji način se smiju ponašati u ovom periodu, šta je to preuranjena kampanja, a šta nije preuranjena kampanja", kaže Petković.

Kako je istakao, prije su se najčešće obračunavali sa Ujedinjenom Srpskom, a sada to nije samo Ujedinjena Srpska nego i druge političke stranke.

I on je dodao da spremni dočekuju početak predizborne kampanje, a spreman je i slogan. Takođe, istakao je da će imati jedan od najboljih programa od svih političkih stranaka.

Neven Stanić, sekretar Ujedinjene Srpske, istakao je da je CIK dosta rigorozniji po ovom pitanju i da zbunjuje i političke subjekte i kandidate.

"Imali smo situaciju gdje zbog nekih dobronamjernih projekata, obezbjeđivanja, papa testova za građane Pala, jednostavno smo dobili smo kaznu od 3.000 KM", istakao je on.

Rekao je da je zakon nejasan i otvara CIK-u više mogućnosti da kažnjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije