BiH

Stevandić: Antiustavna kampanja krnjeg ustavnog Suda BiH

Stevandić: Antiustavna kampanja krnjeg ustavnog Suda BiH
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Stevandić: Antiustavna kampanja krnjeg ustavnog Suda BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da krnji Ustavni sud BiH, stavljajući van snage Izborni zakon Srpske, nastavlja da provocira Srpsku i vodi antiustavnu kampanju.

Stevandić je istakao da i svaki student prava, pa i čovjek, zna da pročita Ustav u kome nigdje ne piše da Centralna izborna komisija BiH provodi lokalne izbore.

"Pošto krnji i bez Srba Ustavni sud BiH i dalje želi da provocira Srpsku, pokušavajući da izazove naše nervozne ili ishitrene reakcije u pola predizborne kampanje, jasno je da moramo biti staloženi i mudri s obzirom da je do predviđenih izbora po Izbornom zakonu Srpske ostalo dvije godine", rekao je Stevandić Srni.

On je naveo da se na tom planu unutar Srpske treba postići ozbiljan dogovor, sa opozicijom ili bez nje, odnosno sa kvalifikovanom većinom u parlamentu.

Prema njegovim riječima, to bi bio dogovor o tome na koji način se ponašati nakon ovakve drastične i antiustavne kampanje krnjeg Ustavnog suda BiH čije su odluke u posljednje vrijeme potpuno lišene bilo kakvog prava i prisustva Srba.

"Prevarili su svi koji misle da će poniziti ili natjerati na neke nervozne reakcije, a sve s ciljem da bi nas opet okrivili za ono što upravo čine. A to je potpuna destabilizacija i izazivanje sukoba u BiH. Za te mogućnosti u ovom momentu odgovornost snosi upravo Ustavni sud", rekao je Stevandić.

Krnji Ustavni sud BiH stavio je danas van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom navodno preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije