BiH

Stevandić: Ako izgubimo autonomnost, izgubili smo sve

Stevandić: Ako izgubimo autonomnost, izgubili smo sve
Foto: Dražan Pozderović | Stevandić: Ako izgubimo autonomnost, izgubili smo sve

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da ne postoji mogućnost da se vladajuća koalicija na nivou Srpske raspadne i da je cilj da se zaštiti imovina i autonomnost odlučivanja.

"Nismo mi tu radi sebe. Republika mora da štiti imovinu, ustavni status i ono najvažnije – autonomnost političkog odlučivanja. Ako izgubimo tu autonomnost, izgubili smo sve", rekao je Stevandić za "Glas Srpske", prenosi Srna.

Za uvedene američke sankcije Stevandić je rekao da tu tešku poziciju nije izazvala Srpska, nego njen otpor da se ne potčini onima koji hoće da unište imovinu i samostalnost (Srpske).

"Možda nismo dovoljno objašnjavali Amerikancima i drugima da zapravo njihovo neslaganje sa Srpskom dovodi do bujanja ekstremizma u Federaciji BiH", naveo je Stevandić.

On je dodao da o koalicionom odnosu odlučuju ozbiljni ljudi, a ne neki, kako je rekao, lokalni opterećeni likovi.

Stevandić, koji je ujedno i predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da je medijski nabudžena tema o nesuglasicama između njega i predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

"Niko u Ujedinjenoj Srpskoj nije žalio za nekim nižim funkcionerom kojeg je vrbovao SNSD. Naše relacije zavise i vezane su sa odnosom predsjednika stranaka koji ne dozvoljavaju da ih neodgovorni i nesavjesni ljudi uvuku u bilo koji sukob koji se pokušava izvesti", dodao je Stevandić.

Na konstataciju da su odnosi Srpske i Srbije nikad bolji, Stevandić je rekao da za razliku od svojih prethodnika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, šta god je počeo to je i završio, te dodao da je Vučić "odnose Srpske i Srbije uklesao u kamen".

"Vučić je mnogo puta uspio da spasi dio našeg suvereniteta i samostalnosti, a da o tome nije imao potrebu ni da priča", ocjenio je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije