BiH

Start kao iz udžbenika: Nisu najveća stranka u Srpskoj, ali im svi zavide na početku kampanje

Start kao iz udžbenika: Nisu najveća stranka u Srpskoj, ali im svi zavide na početku kampanje
Foto: Ustupljena fotografija | Start kao iz udžbenika: Nisu najveća stranka u Srpskoj, ali im svi zavide na početku kampanje

Dobar start izborne kampanje, jedan je o faktora koji presudno utiču na njen uspjeh i rezultat izbora, jer već prvog dana privlači prijeko potrebnu pažnju javnosti - slažu se stručnjaci za političku komunikaciju.

Ujedinjena Srpska u kampanji za ovogodišnje lokalne izbore kao da se ponaša po udžbeničkim pravilima. Kampanja ove partije ima sve ključne elemente – prepoznatljive poruke i kanidate, jasno zacrtane i realne ciljeve, veliku posjećenost skupova, posvećenost članstva i simpatizera, ali i izborne slogane koji se pamte i o kojima se diskutuje.

Osim SNSD, kao najveće političke partije, od koje se samim tim očekuje da pokaže najviše, Ujedinjena Srpska je prvog dana kampanje jedina uspjela da napuni više od 20 trgova u čitavoj Srpskoj, na kojima su se pojavili njeni kanidati, na čelu sa predsjednikom dr Nenadom Stevandićem.

Energija i dobro raspoloženje osjećali su se čak i na fotografijama, a uživo je to izgledao triput bolje. Jedan od prolaznika je prokomentarisao: „Ovi kao da su već pobijedili na izborima“.

Ali, krenimo redom. Nije slučajno za početak kampanje odabran Distrikt Brčko. Ta lokalna zajednica, koja je zajedničko vlasnišvo Republike Srpske i Federacije, od stateškog je značaja za Srpsku. U skladu s tim je i poruka – Ujedinjena Srpska za ujedinjeno Brčko. Što se idealno uklapa u politiku ove stranke koja ima izraženu nacionalnu i patriotsku notu, bez obzira da li se radilo o lokalnim ili opštim izborima.

- Moramo da poručimo da Republika Srpska treba još više da bude u Brčkom, da još više pažnje posvetimo Distriktu koji je kondominijum, zajedničko vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH. To treba da pokazujemo svaki dan – izjavio je Stevandić.

Potom su uslijedili skupovi u svim gradovima i opštinama Republike Srpske. Članstvo i simpatizeri kao da su jedva čekali da zgrabe zastave, baklje, da obuku stranački brendirane majice i upute se na trgove.

Ipak, najviše pažnje privuklo je okupljanje u Baljaluci, na Trgu Krajine. S razlogom, jer je riječ o najvećem gradu Srpske koji je protekle četiti godine izgubio u političkim blokadama, na relaciji gradonačelnik iz PDP i skupštinska većina koju predvodi SNSD. Ako takav odnos snaga ostane i u naredne četiri godine, svima je jasno da bi Banjaluka bila gubitnik.

Zato je Ujedinjena Srpska na izbore u Banjaluci izašla sa odličnim sloganom, koji sublimira njihovu politiku – Banjaluka bez blokada!

A, na sve to, na bilborima predsjednika stranke i nosioca liste za Banjaluku, ističe se još jedan slogan – Stevandić je u pravu!

U pravu je kada kaže da Banjaluka ovako ne može dalje. U pravu je kada zagovara da Ujedinjena Srpska u iduće četiri godidne vodi gradsku Skupšinu, jer je on u republičkoj pokazao kako se to efikasno radi. I u pravu je kada poručuje da Banjaluka ne smije da bude centar blokada.

-Ako hoćete Banjaluku bez blokada, tu je Ujedinjena Srpska – riječi su Stevandića koje su prenijeli svi mediji u Republici Srpskoj.

Šta je ono što US cilja u Baljaluci?

To je, prije svega, broj odbornika s kojim će postati nezaobilazan politički faktor pri formiranju vlasti, konkretno onaj ko će da odgovara za rad Skupšine Grada u narednom mandatu. Argumenti su im više nego jaki.

- U aktuelnom sazivu na izmaku imali smo puno blokada, puno svađa i prepucavanja. To ništa dobro nije donijelo graćanima, ali jeste određenim interesnim strukturama kojima takvo stanje odgovara. Siguran sam u sjajan rezultat Ujedinjene Srpske. Prošli put smo imali tri odbornika, sada ciljamo mnogo više. Mislim da je to realno – zaključio je Neven Stanić, predsjenik Gradskog odbora i jedan od kandidata za odbornike.

Šta imamo da izgubimo ako ih podržimo? Ništa.

Svi želimo Banjaluku bez blokada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije