BiH

Šta je antraks i kako se širi ova zaraza?

Šta je antraks i kako se širi ova zaraza?
Foto: Pixabay | Šta je antraks i kako se širi ova zaraza?

BANJALUKA - Nakon što je na području opštine Sokolac potvrđen antraks kod ovaca, nadležni su pozvali da se u slučaju sumnje na bolest ili uginuća životinja odmah kontaktira nadležna veterinarska organizacija i ograniči kontakt ljudi i drugih životinja sa bolesnom životinjom ili lešinom.

Naime, nakon uginuća dvije ovce nadležna veterinarska organizacija je posumnjala na antraks, što je i službeno potvrđeno u JU Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" Banjaluka.

Inače, ovom bolešću životinje se obično zaraze unosom hrane, odnosno trave i sijena kontaminiranih sporama ili udisanjem spora.

Antraks je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Bacillus anthracis, koja stvara spore, a najčešće obolijevaju domaće i divlje životinje, tj. goveda, ovce, koze, konji i svinje, te divljač. Od ove bolesti obolijevaju i ljudi, te je neophodno zaštititi se i svesti na minimum kontakt sa zaraženom, odnosno uginulom životinjom.

Kako kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske, nadležne veterinarske službe su odmah izašle na teren i propisno uklonile leševe i izvršile dezinfekciju imanja.

"Antraks se kod životinja obično javlja u područjima na kojima je bilo slučajeva oboljelih životinja i koji se nazivaju antraksni distrikti. Kod preživara bolest ima brz tok i najčešće se ispoljava iznenadnim uginućem, bez pojave znakova bolesti. Kod nekih životinja može se prije uginuća primijetiti teturanje, drhtanje, probavni poremećaji i otežano disanje. Leš se nakon smrti brzo nadima, a iz tjelesnih otvora može se cijediti nezgrušani tamni krvavi iscjedak, što je siguran znak da se radi o antraksu", dodaje on.

Napominje da nakon uginuća zaražene životinje bakterija pri dodiru sa kiseonikom stvara spore, koje kontaminiraju spoljašnju sredinu i vrlo su otporne na spoljašnje uslove. Mogu ostati u tlu desetinama godina, a u vodi mogu preživjeti do dvije godine, vrlo su otporne na toplotu, hladnoću, dezinficijense i duga sušna razdoblja.

"Prenos bolesti između životinja nije dokazan. Životinje oboljele od antraksa se ne liječe. Sprovode se mjere kontrole bolesti koje uključuju odgovarajuće zbrinjavanje uginulih životinja, zabranu kretanja, biosigurnosne mjere, čišćenje i dezinfekciju, kontrolu glodara i vakcinaciju prijemčivih životinja. Kontakt sa životinjama i kontaminiranim površinama svesti na najmanju moguću mjeru, te prilikom rada obavezno koristiti zaštitnu opremu, odnosno zaštitne maske, rukavice, jednokratnu odjeću, obuću koja se može dezinfikovati. Oštećenja kože poput ranica i ogrebotina prekriti vodootpornim zavojem (flasterom), ne dodirivati oštećenu kožu neopranim rukama ili zaprljanim rukavicama", napominje Lukić.

Područje Romanije je još odranije proglašeno  antraksnim distriktom, s obzirom na to da se antraks javljao i tokom 2011. godine, kada smo imali oboljela goveda, a i tri čovjeka su bila pozitivna na antraks. Takođe, i 2017. godine imali smo slučaj pozitivnog jagnjeta na području opštine Sokolac.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije