BiH

Srpske stranke u Srebrenici kandidovale rođaka predsjednika Srbije

Srpske stranke u Srebrenici kandidovale rođaka predsjednika Srbije
Foto: RTRS | Srpske stranke u Srebrenici kandidovale rođaka predsjednika Srbije

SREBRENICA, ZVORNIK - Srpske političke partije ostavile su po strani brojne nesuglasice i odlučile da na lokalnim izborima u Srebrenici podrže zajedničkog kandidata, a isto su sa druge strane učinile i probošnjačke stranke.

Srpska strana će tako u Srebrenici dati podršku Milošu Vučiću, radi se o čovjeku koji se 2005. godine doselio u Srebrenicu iz Bugojna, a pored toga, on je i rođak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ono što u ovom slučaju treba napomenuti jeste to da je Vučićeva kandidatura potvrđena tek nedavno. Naime, otvoreno se govorilo da će kandidat ponovo biti Mladen Grujičić iz SNSD-a, aktuelni načelnik Srebrenice, koji je i sam najavio borbu za još jedan mandat. Međutim, sa njegovom idejom nije se slagao dio članstva SNSD-a u Srebrenici, pa je Grujičić nakon razgovora sa rukovodstvom stranke odlučio da ne "narušava srpsko jedinstvo", te se povukao.

Nešto prije nego što je objelodanjeno da će Vučić biti kandidat srpskih stranaka, CIK BiH prihvatio je kandidaturu i Hamdije Fejzića za načelnika Srebrenice.

Uz Fejzića, koji dolazi iz SDA, stale su sve bošnjačke stranke u ovoj opštini.

Pored Srebrenice, poznati su i drugi potencijalni kandidati za načelnike lokalnih zajednica koje pripadaju Izbornoj jedinici 7, kao i imena onih koji žele na čelo jedinog grada regije Birač - Zvornika. Ono što je jasno, jeste da svi aktuelni čelni ljudi u tim lokalnim sredinama žele još jedan mandat.

Tako je i sa Bojanom Ivanovićem iz SNSD-a, koji će pokušati da ovoga puta u punom mandatu ostane gradonačelnik Zvornika.

Ovo "punom" kažemo iz razloga što Ivanović nije bio kandidat na lokalnim izborima 2020. godine, već je pobijedio na vanrednim izborima 2023. godine, koji su bili održani nakon što je tadašnji gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podnio ostavku jer je osvojio poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vrijedi podsjetiti da je Stevanović, uprkos trojici protivkandidata, odnio jednu od najubjedljivijih pobjeda na lokalnim izborima u Srpskoj, jer je imao skoro tri puta više glasova od preostalih kandidata zajedno. A onda, na vanrednim izborima u Zvorniku, potvrda dominacije SNSD-a vidjela se u tome što Ivanović nije ni imao protivkandidata, pa su pobjedu proglasili pet minuta nakon zatvaranja birališta.

Na ovogodišnjim izborima, kako saznajemo, Ivanović bi mogao da ima jednog protivkandidata. Opozicija će se najvjerovatnije okupiti oko Velizara Aćimovića, koji se kandidovao ispred Narodnog fronta.

Ivanovićev dolazak na čelo Zvornika gotovo je identičan onome koji je imao Lazar Prodanović, aktuelni načelnik Bratunca.

I on je stigao na čelo ove opštine na vanrednim izborima, na kojima je pobijedio tadašnjeg načelnika Bratunca Srđana Rankića.

Do vanrednih izbora u Bratuncu došlo je nakon što je 16 od 25 odbornika u Skupštini opštine Bratunac pokrenulo inicijativu za Rankićev opoziv, a to su podržali Bratunčani na referendumu koji je održan krajem avgusta 2022. godine.

Njih dvojica, kako smo uspjeli da saznamo, ponovo će se naći na istom listiću, s tim što će Rankić biti kandidat Narodnog fronta (na posljednjim izborima nastupio je kao nezavisan kandidat). Osim pomenutih, postoji i treći kandidat, a to je, kako nezvanično saznajemo, Stefan Bojić, koji dolazi iz Ujedinjene Srpske.

Ako se obistine naše informacija, interesantna politička borba mogla bi da bude i u Šekovićima. Kandidaturu je opet podnio Miladin Lazić, načelnik ove opštine, s tim što se sada kandidovao kao član SNSD-a, dok je na izborima 2020. pobijedio kao kandidat Demosa. Njemu će, prema našim saznanjima, protivnik biti takođe član stranke koja čini vlast na republičkom nivou, a to je narodni poslanik Dragan Galić iz Narodne partije Srpske (NPS).

I u Vlasenici bi trebalo da budu dva kandidata. Miroslav Kraljević jedan je od mnogobrojnih načelnika lokalnih zajednica u Srpskoj koji želi da nastavi svoju vladavinu. Ovaj kandidat SNSD-a kao protivkandidata će imati Slavišu Mazića, koji je predložen ispred SDS - Volja naroda.

Najveća opoziciona stranka imenovala je i kandidata za načelnika Milića, a to će biti Sanja Đurić, koju su podržali i PDP i Narodni front. Ona će imati težak posao, jer se sa druge strane nalazi Marko Savić (SNSD), načelnik Milića.

Što se tiče Osmaka, jedino što smo uspjeli saznati jeste da će Radan Sarić (SNSD) pokušati da ostane na čelu ove opštine još jedan mandat, dok imena njegovih potencijalnih protivkandidata nismo uspjeli saznati.

Podsjećamo, rok za konačnu ovjera lista i kandidatura za lokalne izbore 2024. je 2. avgust.

(Sutra: Kandidati u Izbornoj jedinici 8)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije