BiH

"Snaga domovine" odbranila titulu svjetskih prvaka

"Snaga domovine" odbranila titulu svjetskih prvaka
Foto: Ustupljena fotografija | "Snaga domovine" odbranila titulu svjetskih prvaka

SANSKI MOST - Ekipa pod nazivom "Snaga domovine", koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na 21. Svjetskom prvenstvu planinara koje je održano protekle sedmice u austrijskom gradu Filzmoosu, osvojila je prvo mjesto i odbranila titulu svjetskih prvaka osvojenu prošle godine.

Okosnicu ekipe činili su članovi Planinarskog kluba "Kontakt" iz Salcburga, koji okuplja Bosance i Hercegovce koji žive i rade u Austriji. Tim je pojačan planinarima iz Sanskog Mosta, Prijedora, Ključa, Cazina, Bihaća, Sarajeva i još nekoliko gradova.

Na kraju takmičenja, sa ukupno 9.628 ostvarenih kilometara,  bosanskohercegovački planinari su se popeli na pobjedničko postolje. Ovogodišnje takmičenje, čiji je organizator Savez za narodni sport Republike Austrije, privuklo je preko 1.100 učesnika iz ukupno 15 zemalja i radi se mahom o državama u kojima je planinarstvo tradicija i sport kojem se pridaje velika pažnja.

Organizacija cjelokupne manifestacije bila je odlična, a u tri takmičarska dana planinari su imali zadatak da savladavaju planinske staze rangirane po težini, dok je posljednji dan natjecanja bio rezervisan za planinarski maraton.

"Uvijek je pravilo da je teže odbraniti titulu prvaka, nego je osvojiti, tako da je za nas ovo veliki uspjeh. Kada je riječ o samom rezultatu, o njegovoj vrijednosti svjedoči i to što smo u ukupnom zbiru bili bolje plasirani od naših kolega iz nekoliko alpskih zemalja, gdje se planinarstvu pridaje mnogo veća pažnja. I ove godine smo se dobro pripremili, imali smo 180 takmičara koji su dali sve do sebe. Način bodovanja predviđa da se mjere pređeni kilometri s tim da ne postoji ograničenje broja članova u jednom timu", kaže Adnan Siječić, jedan od članova pobjedničke ekipe.

Za bh. planinare bilo je ovo vrijedno iskustvo, a posebno treba naglasiti srdačan doček i gostoprimstvo koje su im priredili Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Austriji. Planinarenje se odvijalo u prekrasnom krajoliku, a učesnici su imali priliku uživati u živopisnoj prirodi, zelenim obroncima, proplancima i gorskim jezerima u sjenci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije