BiH

Slučaj "Nešić i Vulić": Stanimirović mora paziti s kim se sastaje

Slučaj "Nešić i Vulić": Stanimirović mora paziti s kim se sastaje
Foto: Nezavisne/Ilustracija | Slučaj "Nešić i Vulić": Stanimirović mora paziti s kim se sastaje

SARAJEVO - Odlukom Suda BiH na slobodu je pušten, ali će morati paziti s kim se sastaje Vladimir Stanimirović, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH, a koji je osumnjičen da je prijetio ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanji Vulić.

Tužilaštvo BiH tvrdi da su im prijetnje upućene pismima te da je naređeno da se izuzme video-snimak iz pošte u Doboju, kao i da je identitet Stanimirovića utvrđen uz pomoć Sanje Vulić, a koja ga je, podsjetimo, branila kada je uhapšen te izjavila da može da pretpostavi ko iza ovog stoji, a "dušebrižne novinare" je pozvala da se izvine kada se sazna "prava istina".

Nekoliko dana kasnije sve detalje do kojih je došla otkriva postupajuća tužiteljka. Prema njenim riječima, tragom preduzetih radnji došlo se do identiteta Vladimira Stanimirovića, te je Tužilaštvo donijelo naredbu o istrazi.

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je 25. juna u 21.45 ubacio u poštansko sanduče u Doboju i poslao tri pisma adresirana na klub 'crvene sekte - SNSD' sa prijetećim sadržajem 'Četnikušo, bliži ti se kraj, neće te spasiti ni ti četnici što za tobom hodaju...'", navela je tužiteljka precizirajući da je to upućeno Vulićevoj, dok je Nešiću, kako je dodala, poslato pismo u kom se navodi da će Nešiću i Vulićevoj "uskoro dosuditi Alah", da ih džabe prate gorile i da niko od noža i klanja nije pobjegao.

Treće pismo je, dodala je tužiteljka, adresirano Enesu Kariću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a napisano je: "Brate po Alahu, molim te oduzmi pratnju onoj četnikuši Vulićki, i sam si svjestan da je sevap četničko g... ubiti, pomagaj, makni one tvoje gorile, smetaju nam. Tvoj brat po Alahu".

Slanje ovih pisama je, prema tvrdnji Tužilaštva, snimljeno nadzornom kamerom, a sve je ovo izazvalo strah kod Vulićeve i Nešića, što su oni i prijavili.

"Identitet lica utvrdili smo uz pomoć oštećene Sanje Vulić i provjerom CIPS-ovih bazi podataka i na osnovu izjave Nenada Nešića", rekla je tužiteljka, dok je Vulićeva, podsjetimo, nakon hapšenja Stanimirovića odbacila bilo kakvu sumnju i mogućnost da on ima bilo kakve veze sa prijetnjama upućenim njoj.

Na osnovu dokaza nesporno je, dodaje tužiteljka, da je Stanimirović sporne pošiljke predao u pošti Doboj, te da su to pošiljke koje su zaprimljene na adresama na koje su poslate.

Dok tužiteljka, dakle, tvrdi da je identitet Stanimirovića utvrđen uz pomoć Vulićeve, ona je, nakon što je on uhapšen, izjavila "da može da pretpostavi da su kreatori ove brutalne podvale Vladimiru Stanimiroviću oni koji jurišaju na njegovu poziciju već dvije godine i prijavljuju ga za sve i svašta bezbjednosnim agencijama".

Sud BiH je danas saopštio da je odlučio da ne pritvori Stanimirovića, ali će morati pripaziti s kim se sastaje. Da li se to odnosi na Vulićevu, nije poznato.

"Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, Sud BiH je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je osumnjičenom Stanimiroviću određena mjera zabrane sastajanja s određenim licima", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Suda BiH.

Izrečena mjera zabrane će, dodaju iz Suda, trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će biti kontrolisana svaka dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije