BiH

Slučaj "Galić" pretvoren u rijaliti

Slučaj "Galić" pretvoren u rijaliti
Foto: Anadolija | Slučaj "Galić" pretvoren u rijaliti

SARAJEVO - Treba li Zorana Galića, osumnjičenog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), smijeniti sa te funkcije ili ga po njegovom zahtjevu razriješiti pitanje je u vezi s kojim se ne mogu dogovoriti oni koji o tome odlučuju.

Trakavici, a sada već i rijalitiju, u vezi sa nekadašnjim direktorom Granične policije BiH, koji je, prema stavu Tužilaštva BiH, pobjegao, a prema riječima njegove advokatice otišao na liječenje u Hrvatsku, kraj se još ne nazire, iako se navršilo mjesec dana kako je izvedena akcija "Kings", kojom je obuhvaćen.

Iz Savjeta ministara BiH juče je saopšteno da je održana njihova 34. vanredna telefonska sjednica te da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje o zahtjevu za razrješenje Galića na lični zahtjev.

Potom se oglasio i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je rekao da Galić nije razriješen dužnosti jer su bošnjački ministri, umjesto razrješenja, tražili usaglašavanje i smjenu.

Nešić je napomenuo da lično nema ništa ni protiv smjene, ali da, prema Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijskih struktura BiH i Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, Nezavisni odbor predlaže Savjetu ministara smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija na nivou BiH.

"S obzirom na to da nismo za to dobili takav formalni prijedlog, Ministarstvo bezbjednosti predložilo je da se problem riješi tako što će Galić biti razriješen dužnosti na lični zahtjev, na osnovu Zakona o SIPA i Zakona o policijskim službenicima BiH, a imajući u vidu činjenicu da je podnio zahtjev za penzionisanje", rekao je Nešić.

Ministar bezbjednosti BiH je konstatovao da se na čelu Nezavisnog odbora nalazi bošnjački kadar i da mu nije jasno zašto Nezavisni odbor do sada nije ništa uradio po ovom pitanju, odnosno zašto nije dostavio prijedlog za smjenu.

"Vrtjeli smo se u začaranom krugu, čekajući Nezavisni odbor i kada smo ponudili rješenje - nisu ga prihvatili bošnjački ministri", konstatovao je on.

Nešić je napomenuo da nije on taj koji je pisao zakone i da su oni takvi kakvi jesu. Dodao je da je prijedlog za smjenu u rukama Nezavisnog odbora.

"Oni su ti koji treba da iniciraju i disciplinski postupak i smjenu, a iz nekog razloga to nisu uradili", ističe Nešić te dodaje da je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti Savjet ministara tražio od Nezavisnog odbora izjašnjenje, koje je stiglo prije nekoliko dana, ali da u njemu nije formalno predložena smjena.

"Zato je jedino bilo moguće Galića razriješiti na lični zahtjev i svaka drugačija odluka, ma koliko apsurdno bilo, lako bi bila oborena u upravnom postupku", ističe Nešić.

S druge strane, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković je objavio da postoji dio pravnika koji smatraju da bi razrješenjem Galić mogao steći određena prava, poput otpremnine i nekih drugih, te da se "apsolutno slaže da on to nije zaslužio".

"Postoji dio pravnika koji sugerišu da smjena, a jednoglasno smo Helez, Forto, Hurtić i ja za smjenu Galića, ima propisani hodogram u kojem prijedlog treba doći od Nezavisnog odbora. Takvog prijedloga nema i postoji bojazan da bi se pogodovalo Galiću, koji bi u slučaju prijevremene, nezakonite ili proceduralno manjkave smjene vrlo brzo odlukom Suda i privremenom mjerom mogao biti vraćen na posao do okončanja spora", naveo je Konaković.

Poručuje da je ova priča u kojoj Galić zbog nesmjenjivanja ili nerazrješenja ostaje na vrlo bitnoj poziciji u sigurnosnom sistemu "vrlo loš scenario".

"On je najmanje prihvatljiv", istakao je Konaković.

Oglasio se juče i ministar odbrane BiH Zukan Helez, koji je u izjavi za federalne medije kazao da će insistirati da Galić bude smijenjen, a ne samo razriješen dužnosti.

"Smatram da Galić treba da bude smijenjen, a ne razriješen na njegov zahtjev. On je trebalo da bude uhapšen i u bijegu je. Logično je ako neko ne dolazi na posao neopravdano da će biti smijenjen", kazao je Helez, koji je naveo da se sad traži razrješenje da bi Galić "opet ostvario neka prava i pogodnosti".

Razliku između smjene i razrješenja, podsjetimo, nedavno je objasnio federalni zastupnik Damir Mašić.

"Bjegunac od bh. pravosuđa mora biti smijenjen s dužnosti, a ne razriješen, čime bi mu se omogućila isplata ogromne otpremnine. Ko god se u Vijeću ministara BiH bude zalagao i glasao za razrješenje umjesto za smjenu, radi direktno protiv interesa države BiH", naveo je Mašić.

Inače, Tužilaštvo BiH je konačno, mjesec nakon što je saopštilo da je Galić pobjegao, poslalo zahtjev Sudu BiH u kojem traži da se za njim raspiše potjernica, a Sud BiH je juče, kako postoje tvrdnje, za njim raspisao crvenu Interpolovu potjernicu.

Podsjećanja radi, Galić je bio meta akcije "Kings" u kojoj je trebalo da bude uhapšen jer ga sumnjiče da se o zakon ogriješio dok je bio na čelu Granične policije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije