BiH

Sljedeće sedmice sastanak lidera: Delegirane teme ne slute na uspjeh

Sljedeće sedmice sastanak lidera: Delegirane teme ne slute na uspjeh
Foto: Fena | Sljedeće sedmice sastanak lidera: Delegirane teme ne slute na uspjeh

SARAJEVO - Nakon dva odgađanja, lideri političkih partija koje čine vlast na nivou BiH mogli bi se sastati iduće sedmice, međutim ako je suditi po izjavama lidera uoči tog sastanka, od njega ne treba očekivati puno.

Prvo, sastanak lidera za 15. oktobar predložio je SDP, ali je on otkazan, isto kao i onaj koji je za 21. oktobar predložio HDZ.

Razlozi za otkazivanje bila su navodno putovanja lidera, koji u tom periodu nisu bili u BiH.

"Ponovo bez ikakvih konsultacija zakazuju sastanke. Nisu me pitali ni za juče, ni za sljedeći sastanak. Ja putujem kao gost i posmatrač na samit BRIKS-a. To namjerno zakazuju, da kažu Dodik nije tu, blokira. Ne blokiram, a kada vam Dodik dođe prvo pitanje će biti Ustavni sud. Sve što ste izvarali. Drugo pitanje će biti Buk Bijela, treće aerodrom, četvrto 700 miliona KM neraspoređenih sredstava. Jauču za 70 miliona, a 700 stoji neraspoređeno iz čistog pasjaluka", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon što je propao pokušaj da se lideri sastanu 15. oktobra.

Upravo teme koje je nabrojao Dodik predstavljaju problem već mjesecima, pa i godinama, i gotovo je izvjesno da se na sljedećem sastanku neće razriješiti.

Teme za sastanak ima i Dragan Čović, lider HDZ-a, koji je nedavno rekao da se predstavnici vlasti moraju vratiti za sto, a da trenutno nisu za stolom. Rekao je i da postoje kao pozicija, ali da kada jedan predstavnik te pozicije ode bilo gdje vani, priča isključivo privatne stvari.

Lider HDZ-a rekao je da će na sastanku nastojati da jedno od pitanja bude Izborni zakon, zatim zakon o VSTS-u, kao i zakon o sudu, ali i druga bitna pitanja.

"Nemamo prostora više ta pitanja odmicati od sebe", rekao je Čović.

On je rekao i da treba da se vidi šta se može uraditi kroz Savjet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da bi se realizovalo ono o čemu se pričalo, te da drugog puta nema.

Jedna od tema na sastanku lidera sasvim sigurno biće i Plan rasta, čije usvajanje i prihvatanje od strane Brisela je preduslov za povlačenje sredstava iz Evropske unije. Uslovi koje treba ispuniti, kao što su odricanje od entitetskog glasanja u pojedinim slučajevima, zatim imenovanje sudija u Ustavni sud BiH, ali i uvođenje viza Rusiji, Kini, Turskoj i još nekim zemljama, svakako nisu prihvatljivi svima, i teško je očekivati da se o tome postigne dogovor.

"Očekujem pomake, ali ne neke revolucionarne. Sukladno političkom kalendaru BiH bilo je nepogodno predizborno vrijeme za bilo kakve iskorake i kompromise. Iako su lokalni izbori, na to smo navikli u BiH da se krupne nacionalne i političke teme prelamaju. Ako sada u ovoj i narednoj godini ne bude nekakvih iskoraka - mislim da ih neće ni biti. Vidjećemo u najskorije vrijeme  da li postoji želja za napredak. Očekivanja građana bez obzira kojem narodu pripadaju su pozitivna i vidjećemo da li će političari na to reagovati", rekao je Danijel Vidović, politički analitičar iz Mostara, dodajući da očekuje minimalne pomake.

Blagi optimista je i Adnan Huskić, politički analitičar, koji kaže da je zastoj koji se evidentno desio imao više uzroka, od izbora do toga da je došlo do promjene na čelu Delegacije EU, pa i izbora u Evropskoj uniji gdje još nemamo izabranu Evropsku komisiju.

"Ne isključujem mogućnost da se promijeni dinamika. Teško je i nezahvalno prognozirati, ali ako bi se stvorila neka vrsta pritiska mogli bismo očekivati pomak. Malo su relaksiraniji odnosi i uslovno mogu reći da sam neka vrsta blagog optimiste", rekao je Huskić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije