BiH

Siniša Džida: Rotacijski parking rješenje za probleme u Banjaluci

Siniša Džida: Rotacijski parking rješenje za probleme u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Siniša Džida: Rotacijski parking rješenje za probleme u Banjaluci

BANJALUKA - Jedno od rješenja za problema parking mjesta u Banjaluci, a na kojima će insistirati DEMOS, je izgradnja rotacijskih montažnih parkinga. Prednost ovog sistema je u tome što je gradnja mnogo brža od izgradnje klasičnog parkinga, kaže Siniša Džida kandidat DEMOS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

"Jedan rotacijski montažni parking zauzima dva klasična parking mjesta a izgradnjom istog možemo da dobijemo i do 16 parking mjesta. Uzmimo za primjer da se na 10 klasičnih parking mesta postavi pet konstrukcija rotacijskih montažnih parkinga i na istom prostoru možemo da parkiramo 80 vozila. Ovo je značajna ušteda korisnog prostora u odnosu na klasično parkiranje", objašnjava Džida.

On kaže da se rotacijski montažni parkinzi mogu  postaviti u užem centru grada gdje su i najveće potrebe za parking mjestima, ali takođe i u  dijelovima stambenih naselja gde ima manjak parking mjesta, i tako bi, kako kaže, na malom prostoru riješili problem parkiranja.

"Pored brojnih pogodnosti, posebna prednost ovakvog parking sistema je mogućnost rezervacije parking prostora pomoću telefonske aplikacije. Prilikom dolaska do rotacijskog parkinga, sistem će sam registrovati vozilo za koje je izvršena rezervacija i spustiti rezervisano parking mjesto kada automobil stigne ispred parkinga", objašnjava Džida.

Prema njegovim riječima rotacijski montažni parking je opremljen termalnim kamerama kako bi u potpunosti bio bezbjedan a na isti može da se ugradi i sistem za punjenje električnih vozila.

"Ovakvi parkinzi su jednostavni za upotrebu, imaju dug vijek trajanja, minimalne troškove održavanja, mogućnost zaštite vozila od krađe, oštećenja, vremenskih neprilika itd. Pošto se radi o jednostavnoj montažnoj građevini u svakom momentu se može izmjestiti na drugu lokaciju za svega par dana ako dođe do promjene regulacionog plana za tu površinu. Znamo da danas zemljište u užim gradskim sredinama vrijedi sve više, a ima ga sve manje, te bi upravo izgradnja rotacijskih montažnih parkinga bilo pravo rješenje", poručio je Džida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije