BiH

Sindikat policije USK zahtjeva hitno procesuiranje napadača i zaštitu policajaca

Sindikat policije USK zahtjeva hitno procesuiranje napadača i zaštitu policajaca
Foto: Zlatan Čekić | Sindikat policije USK zahtjeva hitno procesuiranje napadača i zaštitu policajaca

BIHAĆ - Sindikat policije Unsko sanskog kantona, u svome saopštenju, najoštrije je osudio napad na Policijsku stanicu Bosanska Krupa, ubistvo policajca Ozrena Marana, te ranjavanje drugog policajca, Avde Hasanovića.

Iz ovoga sindikata su uputili izraze najdubljeg saučešće porodici ubijenog policajca Marana, a ranjenom Hasanoviću zaželjeli su brz oporavak. 

“Sindikat policije USK najoštrije osuđuje ovaj čin i svaki vid napada na policijske službenike, bilo da je riječ o službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ili policijskim službenicima uopće. Ovaj tragičan događaj još jednom nas je podsjetio na opasnosti s kojima se naši službenici suočavaju, izloženi nemilosrdnim napadima napadača s različitim motivima”, ističu iz sindikata.

Ovom prilikom su apelovali na na nadležne institucije da što hitnije podignu nivo sigurnosti policijskih službenika i zahtijevaju od odgovornih organa hitno procesuiranje izvršioca ovog brutalnog čina u skladu sa zakonskim odredbama.

Također, ističu da su najstrože kazne potrebne kako bi se spriječili slični napadi u budućnosti i osigurala odgovarajuća pravda za napadnute policijske službenike.

“Napad na policijskog službenika napad je i na samu državu”, naglašavaju iz Sindikata, navodeći kako će pružiti svu potrebnu pomoć policijskim službenicima USK-a u primjeni njihovih ovlaštenja.

U nezapamćenom događaju koji se dogodio sinoć, 15-godišnji maloljetnik je upao u zgradu Policijske stanice Bosanska Krupa i nožem napao policajca Ozrena Marana, a potom i drugog policijskog službenika, Avdu Hasanovića, koji je pritekao u pomoć.

Obojici je tom prilikom zadao ubode nožem u predjelu abdomena, Maran je podlegao povredama prilikom transporta u Kantonalnu bolnici u Bihaću, dok se Hasanović oporavlja i van je životne opasnosti. Tužilaštvo USK koje porvodi istragu u ovome slučaju okvalifikovalo je ovo djelo kao terorizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije